SVAKA ŽENA U MENOPAUZI MORA OVO KORISTITI: Spriječava depresiju, znojenje, bol i infekcije! (RECEPT)

Zdravlje

SVAKA ŽENA U MENOPAUZI MORA OVO KORISTITI: Spriječava depresiju, znojenje, bol i infekcije! (RECEPT)

Menopauza je ključna faza u životu svake žene. Tokom ovog perioda jajnici prestaju da proizvode estrogen i progesteron. Obično se menopauza javlja kod žena starih pedeset ili više od pedeset godina.

Postmenopauza je termin koji se odnosi na period od nastanka menopauze pa do kraja života jedne žene. Od tog trenutna, žena nema menstruaciju. Zbog smanjenog broja hormona, u postmenopauzi žena je izložena određenim bolestima. Srećom, jedan začin ublažava simptome menopauze i postmenopauze a to je kurkuma.

Dobrobiti kurkume za vrijeme menopauze

1. Štiti od pojave krvnih ugrušaka

Prvo korisno svojstvo kurkume tokom menopauze je povezano sa kardiovaskularnim sistemom. Dobro je poznato da početkom ovog perioda naše srce postaje ranjivo. Žene se po prvi put susreću sa problemom krvnih ugrušaka. Iako postoje odgovarajući lekovi koji sprječavaju formiranje krvnih ugrušaka, ti isti lijekovi često znaju da izazovu i niz nuspojava. Kurkuma sprječava trombozu, a pri tome nema neželjenih posledica zbog korištenja iste.

2. Bogata je fitoesterogenima

Fitoesterogeni su biljnog porekla i po svojim efektima podsjećaju na estrogene koji proizvodi ljudsko tijelo. Jedan od prednosti kurkume je da ovaj začin sadrži veliku količinu fitoesterogena.

3. Umiruje bol

Žene u menopauzi često osjećaju bolove u mišićima, glavobolje i osjetljivost na druge delove tela. Kurkuma je u stanju da ublaži bol izazvan upalom. Ovaj začin djeluje kao prirodni analgetih. Zahvaljujući njoj moći ćete da funkcionišete i to bez lekova. Kurkuma najbolje ublažava bolove kao što su: migrene, grčevi i problemi sa zglobovima.

4. Bori se protiv depresije

Čak i one žene koje su vesele naravi, tokom menopauze mogu da iskuse depresiju. Ako primketite da mijenjate raspoloženje, zapamtite da je kurkuma u stanju da vas razveseli.
Kod nekih žena, menopauza izaziva ozbiljne promjene raspoloženja koje postaju psihički problem. Druge žene, opet, postaju emotivnije i teško se prilagođavaju na novi period u svom životu.

Ako ste u menopauzi i osjetite simptome poput: stresa, stalne želje za plakanjem, osjećaj inferiornosti, odmah preuzmite odgovarajuće korake i spriječite depresiju.

5. Eliminiše valunge

Talasi vrućine ili valunzi su nešto sa čim se svaka žena susreće u menopauzi. Tokom iznenadnih napada talasa vrućine, ženi se ubrzava rad srca i ona počinje da se znoji. Kurkuma je izvor velikih količina antiosidanata i fitoesterogena koji se bori protiv valunga.

6. Smanjuje rizik od vaginalnih i urinarnih infekcij

Žene u menopauzi su podložne infekcijama. Kurkuma ima antimikrobna, antifunglna i antiiflmatorna svojstva. Uz pomoć kurkume svaka žena će sprečiti ili potpuno izlečiti vaginalnu i urinarnu infekciju u menopauzi. (novi.ba)

Odgovori