VOZAČI, ZNATE LI ČEMU SLUŽI OVO DUGME? Ni najiskusniji šoferi ne znaju, MOŽETE LI POGODITI?

Zanimljivosti

VOZAČI, ZNATE LI ČEMU SLUŽI OVO DUGME?: Ni najiskusniji šoferi ne znaju, MOŽETE LI POGODITI?

Na nadzornoj ploči vašeg automobila nalazi se dugme koje se zaista brine za zrak koji udišete. Zove se dugme za recirkulaciju zraka u automobilu.

Nisu svi vlasnici automobila upoznati s načinom filtriranja u kabini, njegovim korisnim svojstvima i funkcijama primjene. Pogledajmo što je recirkulacija zraka u automobilu i kako to koristiti. Zapravo, recirkulacija je unos zraka unutar putničkog prostora, filtracija kroz klima uređaj i naknadna distribucija u deflektore.

Glavna razlika između recirkulacije i konvencionalnog usisavanja je u tome što protok zraka dolazi iz putničkog prostora, a ne izvana. Režim recirkulacije omogućava vam brzo zagrijavanje i hlađenje zraka, jer se temperatura u kabini razlikuje od temperature izvan automobila. Sistem upravljanja klimom troši manje vremena, snage i potrošnje goriva motora.

U praksi se malo ljudi koristi ovom funkcijom. Najčešće se recirkulacija koristi za sprečavanje infiltracije neprijatan miris unutar kabine. Na primjer: automobil ispred jako puši, puši, prašnjav dio ceste. Da ne bi osjetili ove mirise, aktiviraju mehaničko dugme za recirkulaciju zraka i blokiraju pristup izvana. (novi.ba)

 

Odgovori