7 TRIKOVA KOJI PROVJERENO RADE: Evo kako da UVIJEK odaberete najbolju i najslađu lubenicu

Zanimljivosti

7 TRIKOVA KOJI PROVJERENO RADE: Evo kako da UVIJEK odaberete najbolju i najslađu lubenicu

Lubenica je jedno od voća koje najviše osvježava tokom vrelih ljetnjih dana – sastoji se većinom od vode, a opet je vrlo slatka i ukusna, što je čini omiljenim zdravim slatkišem..

Nema većeg razočaranja nego kad u jedan popodne na preko 30 stepeni odete po lubenicu jer jedino to možete jesti po toj vrućini, vratite se doma u lokvi znoja i nakon sječenja, shvatite da ste uzeli vodenastu lubenicu prepunu košpica.

Kako bismo vas spasili tog traumatičnog iskustva, donosimo vam 7 savjeta uz koje nećete morati da čekate sječenje da biste vidjeli da li ste kupili dobru lubenicu.

Prije svega vam savjetujemo da lubenice ne kupujete van njihove sezone koja traje od juna do avgusta.

Lubenica mora biti teška kako i izgleda

Kad podignete lubenicu, onda ne smije da bude prelagana – mora da bude one težine kako ste očekivali ili čak teža. Iako se ovo čini kao neodređen savjet, znaćete na šta mislimo kad je podignete.

Trag od stajanja mora biti žut

Na lubenici nađite bijelu ili žutu mrlju – to je mjesto na kom je lubenica ležala na zemlji. Ovaj trag mora da bude tamno žute ili narandžaste boje. Ako je mrlja bijele ili svijetle boje, lubenica nije dozrila.

Nađite okruglu lubenicu

Okrugle lubenice su slađe i ukusnije, dok su ovalne lubenice češće vodenaste.

Gledajte ima li smeđih tragova

Većina ljudi bi napravila upravo suprotno i uzela lubenicu koja nema smeđih, mrežastih tragova po sebi. Međutim, što više takvih tragova lubenica ima, to su joj više puta pčele došle na dio za oprašivanje. Što je biljka više puta oprašena, to je slađa.

Nađite ostatak stabljike

Ostatak stabljike na lubenici mora da bude smeđe boje – ako je zelen, znači da je lubenica nezrela.

Pokucajte po lubenici

Sigurno ste viđali ljude u prodavnici i na pijaci koji kucaju po lubenicama i možda ste ih gledali kao čudake – ali to je pouzdana metoda odabira isto koliko i ove pre navedene. Pokucajte po donjem dijelu lubenice – ako je zvuk dublji i šuplji, znači da je lubenica sazrela. Nezrele ili prezrele lubenice će zvučati tupo.

Gledajte boju lubenice

Lubenica mora da ima konzistentan uzorak s izraženim bojama – zelene linije moraju da budu tamno zelene, dok blede linije moraju da budu kremasto žute boje. Vjerovatno će vas podsvjesno privući sjajne lubenice, ali ako se presijavaju, znači da su vjerovatno nedozrele. (novi.ba)

Odgovori