Nikada nemojte da bacate sok od kiselih krastavaca, evo i zbog čega…

Zanimljivosti

Nikada nemojte da bacate sok od kiselih krastavaca, evo i zbog čega…

Kiseli krastavci su odličan dodatak salata ili sendviča. Međutim, da li ste znali da možete iskoristiti i njihov sok. Pogledajte kako…

Napitak nakon vježbanja

Sirćetna tečnost od kiselih krastavca bogata je elektrolitima pa je možete popiti bez ikakvih drugih dodataka nakon napornog vježbanja i tako povratiti dio vrijednih elemenata koje ste izgubili znojenjem. Dobar je i izvor kalijuma koji sprečava grčenje mišića. Pripazite samo da tečnost odvojite od bijelog luka, kopra i drugih komadića začina koji se obično u nju stavljaju.

Nježna zamjena za sirće

Ovaj sok od kiselih krastavaca smatrajte nježnom vrstom sirćeta kojom možete začiniti razne vrste zelenih salata, salatu od krompira i tvrdo kuvanih jaja. Tečnost možete dodati jogurtu pa napraviti preliv za salatu ili je iskoristiti za marinadu mesa. Nalijte malu količinu sirćetne kiseline na kriške žutog luka. Tako ćete omekšati ove plodove, smanjiti njihovu ljutinu i pripremiti ih za dodatak komplesnijim salatama od povrća.

Kokteli

Kisela tečnost može poslužiti i za pripremu neobičnih koktela! Sok kiselih krastavaca možete dodati prljavom martiniju (umjesto maslinovog soka koji se obično stavlja) ili njime „presjeći“ čašicu viskija, što je postao veliki trend među hipstericama. Na kraju, sok od kiselih krastavaca odličan je lijek i protiv mamurluka. (novi.ba)

Odgovori