LUBENICE obožavaju skoro svi, a osobe sa ovim ZDRAVSTVENIM PROBLEMIMA bi trebalo da je IZBJEGAVAJU!

Zdravlje

LUBENICE obožavaju skoro svi, a osobe sa ovim ZDRAVSTVENIM PROBLEMIMA bi trebalo da je IZBJEGAVAJU!

Lubenice sadrže veću količinu likopena, hidriraju i pomažu mršavljenje. Ljeti, na visokim temperaturama, naše tijelo gubi dosta vode, a ovo voće je odličan način da se hidrirate i osvjžite u toku dana. Uz sve to je i preukusna.

Ovo omiljeno ljetno voće ima visoku nutritivnu vrijednost, hranljiva je, a ne goji, što je čini korisnom namirnicom za mršavljenje. Osim toga, blagotvorno djeluje na cjelokupno zdravlje – povoljno utiče na srce, bubrege, krvni pritisak. Sadrži vlakna koja pomažu varenje i pospešuju metabolizam. Bonus je i što čisti bubrege.

Iako je veoma zdrava, ne preporučuje se da lubenicu jedu svi.

Lubenica ima visoku nutritivnu vrednost
– Lubenica je voće koje se skoro u potpunosti sastoji od vode. Ako je konzumirate u većoj količini, izazvaćete diuretički efekat. Ako osoba ima pijesak u bubrezima ili kamenje, ona pomaže njihovo izbacivanje. Treba imati na umu da su najkorisnije zrele lubenice – objašnjavaju stručnjaci i dodaju da čak pomaže da se spriječi stvaranje pijeska i kamenja u bubrezima.

Dijabetičarima se savjetuje kontrolisan unos zbog visokog sadržaja šećera.

Ipak, postoji grupa ljudi kojima se ne savjetuje ovo voće. Riječ je o osobama koje su sklone oticanju i stvaranju edema. U tom slučaju, potrebno je prethodno se konsultovati sa ljekarom opšte prakse, a zatim utvrditi uzrok otoka – da li je riječ o srčanoj insuficijenciji ili bubrežnoj patologiji.

Takođe, ljekari ne preporučuju da se jede poslije 19 sati, jer ona sadrži i određenu količinu kiselina, što može loše da utiče na digestivni proces, ukoliko odmah nakon konzumacije legnete u krevet.

Koliko god da je lagana i vodena, lubenica može da bude teška za stomak i izaziva nadimanje, posebno ako se jede pred spavanje. Kada tijelo nije aktivno ono ne može da “obradi” lubenicu dovoljno brzo. Poznato je da je noću varenje usporeno što može da dovede i do bolova u stomaku, nadutosti i neprijatnosti. (novi.ba)

Odgovori