ŽENE, OVI SIMPTOMI SU ZNAK DA VAM JE ŽIVOT U OPASNOSTI: Profesor Otašević ukazao na ALARMANTNE ZNAKOVE, NE IGNORIŠITE IH

Zdravlje

ŽENE, OVI SIMPTOMI SU ZNAK DA VAM JE ŽIVOT U OPASNOSTI: Profesor Otašević ukazao na ALARMANTNE ZNAKOVE, NE IGNORIŠITE IH

Simptomi infarkta nisu isti kod muškaraca i žena, upozorio je on!

Srčani problemi kod žena mogu se manifestovati potpuno drugačijim simptomima nego kod muškaraca, pokazala su brojna istraživanja. Žene mogu doživjeti srčani udar, a da uopšte ne osjete bol u grudima ili bilo koji drugi “uobičajeni” signal infarkta!

“Žene zaista imaju simptome infarkta koji nisu povezani s bolom u grudima. To su bol u vratu, vilici ili ramenima, otežano disanje i mučnina s povraćanjem, znojenje, vrtoglavica… Razlozi ovih atipičnih simptoma nisu uvek jasni, ali se može pretpostaviti da su delom uzrokovani činjenicom da žene često imaju suženje ne samo velikih, već i manjih krvnih sudova što znači da je kod njih razvijenija koronarna mikrovaskularna bolest”, rekao je prof. dr Petar Otašević, specijalista interne medicine i supspecijalista kardiologije, načelnik Klinike za kardiologiju u IKVB “Dedinje”.

“Simptomi srčanih problema kod žena su izraženiji dok miruju ili spavaju, što se obrazlaže time da su podložnije stresu. Emocionalni stres može lako da bude pokretač srčanog udara, ali kako žene svoje simptome ne prepoznaju uvijek, obično se kasno jave ljekaru. Događa se, zbog atipičnih tegoba, i da se žena obrati ljekaru ali da on ne postavi odgovarajuću dijagnozu, ili da to ne učini na vrijeme”, rekao je prof. dr Otašević za “Kurir zdravlje”.

Tradicionalni faktori rizika su visoki holesterol, visok pritisak ili gojaznost, ali kod žena važnu ulogu u nastanku kardiovaskularnih bolesti mogu imati i drugi faktori.

Dijabetes može promeniti način na koji žene osećaju bol zbog čega imaju veći rizik od srčanog udara bez simptoma. Zatim, pušenje kod žena nosi veći rizik za srčane bolesti, nego kod muškaraca.

Neaktivnost, odnosno odsustvo fizičke aktivnosti, prisutnije je kod žena baš kao i stres i depresija. Ovi problemi postali su sve uočljiviji tokom pandemije korona virusa, a depresija i inače otežava održavanje zdravog načina života i praćenje preporučenog načina lečenja.

“Menopauza i nizak nivo estrogena nose značajan rizik od razvoja bolesti u manjim krvnim sudovima, kao i komplikacije u trudnoći, gdje se mogu javiti hipertenzija ili dijabetes. Zapaljenske bolesti, reumatoidni artritis, lupus i druge autoimune bolesti mogu povećati rizik od bolesti srca, ali se češće javljaju kod žena”, rekao je on. (novi.ba)

Odgovori