NIJE SVAKO VOĆE DOBRO ZA DIJETU: Ove sorte izbegavajte AKO ŽELITE DA SMRŠATE!

Zanimljivosti

NIJE SVAKO VOĆE DOBRO ZA DIJETU: Ove sorte izbegavajte AKO ŽELITE DA SMRŠATE!

Voće treba što češće da se nađe na našoj trpezi.

Dobro je za zdravlje organizma jer mu nudi sve potrebne minerale i nutritijente.

Međutim, ono što treba da znate, jeste da se voće razlikuje po količini šećera koju sadrži.

U slučaju da imate poseban režim ishrane, dobro je da znate za koje voće je potrebno da regulišete količinu koju ćete pojesti.

Mango

Jedan mango sadrži oko 45 g šećera, pa nije najbolji izbor za osobe koje su na dijetetskom režimu ishrane. U tom slučaju savet je da pojedete samo jednu do dve kriške ovog voća.

Grožđe

S obzirom da šaka grožđa sadrži 23 grama šećera, obratite pažnju na to koju količinu ćete pojesti. Grožđe jeste prava letnja poslastica, ali ne treba da preterujete s njegovim unosom ukoliko želite da smanjite nivo šećera u krvi.

Trešnje

Trešnje su mnogim ljudima omiljeno sezonsko voće, pa retko ko može da im odoli. Međutim, samo mala porcija trešanja sadrži oko 18 grama šećera, što nije najbolja opcija za ljude koji su na dijeti.

Smokve

Dve manje smokve sadrže oko 16 g šećera, pa će vam biti dovoljno nekoliko kriški ove poslastice ako ste na dijeti. Možete jesi i suve smokve kao dodatak doručku ili užini.

Koje voće sadrži veoma malo šećera?

Avokado

Ako volite avokado, slobodno ga možete jesti jer jedan ima samo 1,33 grama šećera. Možete ga jesti kao dodatak u salatama, voćni salatama, ali i sendvičima. Međutim, iako ima malo šećera u sebi, sadrži dosta kalorija, pa nije najbolji izbor ako želite da smršate.

Maline

Na oko 8 grama malina ima samo 5 grama šećera, zbog čega slobodno možete da ih jedete što češće. Bogate su vlaknima i vitaminima koji olakšavaju probavu, a duže vreme će vas držati sitim iako niste uneli mnogo kalorija.

Dinja

Niko ne bi pomislio da ovo slatko voće ima toliko malo šećera u sebi, pa se tako u jednoj kriški dinje nalazi samo 5 grama šećera i 23 kalorije. Možete da je jedete uz slatke i slane obroke, a na vama je da napravite kombinaciju koja vam odgovara.

Jagode

Jagode takođe spadaju u voće sa veoma malo šećera u sebi. Jedna veća porcija jagoda sadrži samo 7 grama šećera, zbog čega predstavljaju idealno voće sa ljude koji su na dijeti. (espreso.co.rs)

Odgovori