OVO SU NAŠE BAKE RADILE KADA IH UJEDE KOMARAC: 5 domaćih lijekova ublažavaju svrab i smanjuju otok

Zdravlje

OVO SU NAŠE BAKE RADILE KADA IH UJEDE KOMARAC: 5 domaćih lijekova ublažavaju svrab i smanjuju otok

lsprobajte jedan od pet starinskih lijekova kojima su se naše bake borile sa svrabom od ujeda komaraca.

Pljuvačka komaraca sadrži antikoagulant koji izaziva nevjerovatan svrab na koži. Još gore je ako se češete, ljekari su upozorili na brojne opasnosti od iritacije kože na ovaj način…

Da biste olakšali muke kada vas ujede komarac, probajte jedan od ovih par lijekova koja su praktikovale naše bake. Provjereno djeluju!

1. Led ili aloja vera

Ako ohladite mjesto gdje vas je ujeo komarac, brzo ćete ublažiti svrab i otok. Umotajte kocku leda u peškir i prislonite je na mjesto ujeda. Ako nemate led pri ruci, poslužiće peškir natopljen hladnom vodom. Aloja takođe može dosta da pomogne – isjecite list iz biljke, uklonite gel sa njega i stavite ga u frižider na 10-15 minuta. Nanesite na “ranu”.

2. Luk

Provjereni narodni lek: isjecite luk i prislonite polovinu glavice na mjesto ujeda. To će vam smiriti svrab i otok. Osim toga, jak miris luka pomoći će da uplašite komarce.

3. Voda sa sirćetom

Uzmite pet kašika sirćeta i pomiješajte ih sa 200 ml hladne vode. Navlažite peškir ili pamučnu krpu rastvorom i nanesite na mjesto gdje vas svrbi. Ovako ćete i dezinfikovati ujed.

4. Limun

Limun poseduje antiinflamatorna svojstva. Prislonite pola limuna na “oboljelo” mjesto ili namažite sokom razblaženim u malo vode. Smanjićete rizik od infekcije, ali ćete i olakšati svrab.

5. Ulje lavande

Pomiješana sa malom količinom alkohola ili maslinovim uljem, lavanda smiruje svrab i dezinfikuje ujed.Prijatan miris je čist bonus. (novi.ba)

Odgovori