Vanja pronašla i otvorila tajni dnevnik sina (16): Zbog ove tri rečenice srušio joj se svet

Svijet

Vanja pronašla i otvorila tajni dnevnik sina (16): Zbog ove tri rečenice srušio joj se svet

San svakog roditelja je da ima otvoren i normalan odnos sa svojom decom, zasnovan na poverenju i odsustvu tajni.

Vanja Vanto (39) iz Helsinkija podelila je na skandinavskoj Fejsbuk grupi “Adolescenti i njihove bubice” priču o tome koliko je malo potrebno da taj “idealan” odnos majke i sina u vrlo kratkom roku može da sklizne i ode u nepovrat.

Vanja je do sinovljevog 16. rođendana imala, kako ističe sjajan odnos s njim i znala je sve šta se dešava u njegovom životu. Međutim, tokom epidemije on se potpuno udaljio od nje. Svaku priliku koristio je da ide kod druga u garažu i svira gitaru.

– Videla sam da se menja i to mi je bilo potpuno normalno jer je u pubertetu, ali nisam mogla da po njemu zaključim da ima neke probleme. Jednom prilikom kad sam čistila kuću, u njegovoj sobi sam ispod kreveta našla tajni dnevnik. Nisam znala da ga je ikada vodio, naravno. Posle nekoliko minuta razmišljanja šta da radim, rešila sam da bacim pogled unutra u nadi da ću pronaći neke odgovore. Pre svega želela sam da vidim u kom pravcu idu njegove misli i muči li ga nešto što ne znam, a možda mogu da pomognem – napisala je Vanja.

Nakon što je primetila da sin gotovo svakodnevno nešto piskara i da su to obično neke teme vezane za devojku koja mu se sviđa ili nove pesme u garaži, Vanja se zbog jednog pasusa stresla kao nikad pre.

– Pisalo je: ‘Moram da se skinem s toga kako znam i umem, ovako mogu samo da umrem. Ne shvatam kako sam dozvolio sebi da se navučem a uvek sam mrzeo narkomane. Probudi se!’. Zanemela sam. Počela sam da plačem i pitam se kako mi je to promaklo. Epidemija je uticala na sve nas, ali mislila sam da ću bilo kakav problem da ima, da primetim golim okom. Normalno smo pričali za stolom, gledali ponekad i filmove. Videla sam da se udaljio, da ne priča kao pre sa mnom, ali nije pokazivao da je nestabilan ili da je počeo da uzima nešto što ne treba. Srušio mi se svet – dodala je Vanja.

Kako je poznavala majku njegovog druga, Vanja je otišla kod nje na razgovor gde je saznala da je i ona kod svog sina primetila da je počeo da uzima kanabis.

– Rekla sam joj da sam ubeđena da nije u pitanju samo kanabis. Za decu od 16 godina, to je uzrast koji je najkrhkiji. Tu ako ih ne izvučemo na pravi put, bićemo svi u gadnom problemu. Nikad mu nisam priznala da sam mu čitala dnevnik, ali sam mu stavila do znanja da je otkriven i da želim da mu pomognem. I dalje čekam pravu reakciju od njega. Ni na nebu, ni na zemlji sam – zaključila je Vanja na Fejsbuk grupi.

Mnogi članovi grupe istakli su da su imali slične probleme sa svojom decom, te da je pravi način da samo bude uz sina i diskretno ga i uz profesionalnu pomoć vraća na pravi put. (objektiv.rs)

Odgovori