Ne bacajte talog od kafe! Evo kako da ga iskoristite!

Zanimljivosti

Ne bacajte talog od kafe! Evo kako da ga iskoristite!

Popili ste kafu, nemojte žuriti da odmah operete šolju. Talog od kafe biće vam od koristi u vašem domaćinstvu.

Kako možete iskoristiti talog od kafe:

– Kafa ne samo uklanja mirise, ali ne dozvoljava im da se mješaju međusobno. Ovo svojstvo kafe korisno je kod postavljanja osušenog taloga u frizider.

– Talog od kafe spasiće vas od mačijeg „bezobrazluka“. Ako je vas kućni ljubimac shvata riječ „toalet“ kako je njemu odgovara naučite njega da odustane od te loše navike tako, što ćete pomiješati talog od kafe sa osušenom i samljevenom korom narandze i sipati ovu mirišljavu mješavinu na mjestima koje je mačka izabrala za toalet.

– Uz pomoć taloga od kafe možete ukloniti ogrebotine sa povrsina namještaja od tamnog drveta. Da bi ste to uradili, morate da pomiješate talog od kafe sa malo vruće vode i utrljati u ogrebotine na nameštaju.

– Talogom od kafe pomiješanim na pola sa glicerinom možete brisati tamne stvari od kože. Naprimer: tašne, rukavice, jakne i dr.. Jednostavno obrišite kožnu stvar mekom krpom ili komadićem vate umočenim u soc veoma jake kafe. Uočićete razliku.

– Ponekad nova kožna tašna ima dosta neprijatan miris. Veoma lako ćete se osloboditi njega, ako pospite tašnu običnom kafom i ostavite je tako na nekoliko sati. Ova opcija je pogodna samo za tašne napravljene od tamne koze.

– Talog od ispijene kafe je odlicno đubrivo za biljke, koje vole „kisela“ zemljišta. To su: ruže, azaleje, rododendroni, ljiljani, kao i drugo zimzeleno rastinje. „Nahranite“ ih talogom od kafe, oni to vole.

– Kafa odlicno čisti pepeljare, eliminiše nepijatan miris. Naspite u prljavu pepeljaru malo kafe, obrišite vlažnom krpom i isperite.

– Odlično sredstvo u borbi sa insektima i različitim bubama. Na „mjesto boravka“ ovih neprijatelja stavite dobru porciju taloga od kafe i oni trajno napuste svoju teritoriju.

– Takođe, talog od kafe, žene mogu iskoristiti za svoje uljepšavanje: za piling kože lica, piling tijela i anticelulitne obloge. (zdravljeipriroda.com)

Odgovori