4 ZNAKA OTKRIVAJU ZRELU I SOČNU LUBENICU: Ne dajte da vas varaju po pijacama, NAUČITE SAMI KAKO DA PREPOZNATE NAJUKUSNIJU

Zanimljivosti

4 ZNAKA OTKRIVAJU ZRELU I SOČNU LUBENICU: Ne dajte da vas varaju po pijacama, NAUČITE SAMI KAKO DA PREPOZNATE NAJUKUSNIJU

Lubenica je jedna od ukusnih stvari koje nam govore da je leto konačno stiglo! Ako želite da se osvježite ovim bostanom, evo kako da prepoznate zrelu lubenicu.

Nema goreg ljetnjeg razočaranja nego kada kupite lubenicu, “dovučete” je kući u kesi ili cegeru, a onda isiječete i shvatite da je blijedunjava i bezukusna. Uz ove savjete to vam se više nikada neće desiti!

Težina će vam biti prvi signal! Podignite lubenicu, i oslonite se na osjećaj – trebalo bi da imate utisak da je preteška za svoju veličinu, čak i ako birate manji plod.

Lubenice sadrže 92% vode i sočna lubenica biće teža. Uporedite je sa još nekoliko na tezgi ili u prodavnici i odaberite najtežu u željenoj veličini.

Žuta “fleka” na donjoj strani je sljedeći signal. Ako je bijela ili svetla, to znači da lubenica nije dovoljno dugo stajala na polju. Donja strana trebalo bi da bude žuta.

Kora lubenice mora biti tamnozelena, sa smeđim šarama. Kada podignete lubenicu, obavezno je kucnite prstima, ako zvuči šuplje, ta je zrela! (novi.ba)

Odgovori