AKO JEDETE SAMO 2 JAJETA DNEVNO: Ovih 9 nevjerovatnih stvari će se dogoditi u vašem tijelu!

Zanimljivosti

AKO JEDETE SAMO 2 JAJETA DNEVNO: Ovih 9 nevjerovatnih stvari će se dogoditi u vašem tijelu!

Često su ljudi ispitivali svojstva kokošijih jaja. Uglavnom su se o njima govorile loše stvari. Međutim, dokazano je da je sastav kokošijih jaja zapravo vrlo jedinstven na nekoliko načina.

Iz tog razloga smo prikupili neke dokaze nedavnih studija, i u današnjem članku ćemo pričati o dobrim svojstvima koje pileća jaja mogu ponuditi telu. Zapravo, 2-3 jaja dnevno bi mogla biti savršena dnevna doza.

9 stvari koje će se dogoditi ako jedete dva jajeta dnevno:

Usporavanje procesa starenja

Jedna studija koju su sproveli holandski naučnici tvrdi da je 87% žena od 35 do 40 godina koje su konzumirale jaja uspele da se reše starosnih pega. Štaviše, njihova koža je takođe bila podignuta. Bore oko očiju koje se pojavljuju kod muškaraca su takođe izglađene.

Korisna su kad se planira trudnoća

B vitamini su deo formiranja polnih hormona. Na primer, vitamin B9 ili folna kiselina mogu pomoći crvenim krvnim ćelijama i nervnoj cevi fetusa da se formiraju. Takođe smanjuje rizik od poremećaja u mentalnom razvoju kod dece. Iz tog razloga je vitamin B9 vrlo neophodan za žene prilikom trudnoće. Jedno kokošije jaje sadrži 0.7mcg ovog vitamina.

Smanjuje rizik od raka

Holin koji je potreban za mozak takođe predstavlja jedan od onih sastojaka koji smanjuje rizik od raka. Jedna studija koja je ispitivala dnevni režim ishrane kod žena u adolescenciji koji uključuje jaja, tvrdi da je kod njih rizik od raka dojke smanjen za 18%.

Pospešuje mršavljenje

Pojedini američki naučnici su zaključili da kombinovanjem niskokaloričnih namirnica i kokošijih jaja za doručak možete brže izgubiti na težini. Ova vrsta doručka će vas dugo držati sitim, te ćete moći da smanjite količinu hrane koju konzumirate kasnije u toku dana.

Smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti

Pojedina nova istraživanja su pokazala da holesterol iz jaja je zapravo izbalansiran sa fosfatidima, te ne šteti našem zdravlju. Štaviše, on sprečava sopstvenu proizvodnju holesterola u telu. Pritom, jaja sadrže omega-3 kiseline koje snižavaju nivo triglicerida, na taj način smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kompleks vitamina B štiti kožu, kosu i jetru

Biotin, vitamin B12 i drugi svarljivi hranljivi proteini doprinose jačanju kože i kose. Takođe, u kokošijim jajima ima i fosfolipida koji pomažu pri eliminaciji toksina iz jetre.

Vitamin D pomaže pri apsorpciji kalcijuma

Ukoliko ponudite čoveku izbor između ispijanja kašike ribljeg ulja i konzumiranja kuvanog jajeta, većina bi se odlučila za jaje. Sadržaj vitamina D je isti u oba slučaja. Takođe, naučnici su pronašli način da povećaju količinu D vitamina u jajima tako što se pilići hrane posebnim suplementima. Vitamin D će za uzvrat pomoći da se kalcijum apsorbuje, te će ojačati kosti i zubi.

Lutein čuva vid

Pojedina nova istraživanja su pokazala da su kokošija jaja takođe bogata luteinom. Ovo je za uzvrat odgovorno za bistar i oštar vid. Ukoliko patite od deficita luteina, vaše oči će početi da se troše i prikupiće se neke destruktivne promene u očnom tkivu.

Mozak je pod zaštitom holina

Fosfolipidi koji potpomažu komunikaciju između moždanih ćelija su sačinjeni od holina. Zapravo je klinički dokazano da je ovaj vitamin najbolji za izgradnju materije mozga. Ukoliko konzumirate 2 jajeta dnevno, telo će imati dovoljno ovog nutrijenta. Međutim, ako patite od deficita, to može dovesti do gubitka pamćenja.

Ovo je 9 razloga zbog kojih biste trebali da konzumirate više jaja, kao da nam je i potrebno više. Pojedite koje jaje i uživajte u dobrim svojstvima koja nude. (zdravljeipriroda.com)

Odgovori