Apokaliptični snimci iz Češke: Tornado za 10 minuta opustošio cijelo mjesto – automobili letjeli, vrtlog je čupao stabla

Svijet

Apokaliptični snimci iz Češke: Tornado za 10 minuta opustošio cijelo mjesto – automobili letjeli, vrtlog je čupao stabla

Jako nevrijeme praćeno grmljavinom pogodilo je sinoć Južnu Moravsku u Češkoj, a na udaru su se našli regioni Hodonin i Breclav.

Prema posljednjim informacijama povrijeđeno je 150 osoba, jedan autobus se prevrnuo, a saobraćaj na auto-putu D2 je zaustavljen.

Snimci koji su se pojavili govore o pravoj apokalipsi koja je iza sebe ostavila pustoš i razaranje. Na terenu već se nalaze vatrogasne ekipe, a u pomoć su kako javljaju češki mediji pozvani su i vatrogasci iz drugih regiona.

U lokalnim bolnicama već se nalaze desetine građana koje su se našle na udaru tornada. Veliki broj povrijeđenih stiže i privatnim vozilima. Vatrogasci su zbog posljedica jakog nevremena proglasili Stanje opasnosti trećeg stepena, izjavila je policija.

“Pomažu nam spasioci iz regiona Zlin, Olomouc, Pardubice i Visočina, ali i iz Slovačke, a do nas lete dva helikoptera iz Austrije. Plan je da ćemo predati pacijente na velikom parkiralištu na autoputu D2”, rekla je portparolka spasilačke službe Hedvika Kropačkova.

Gradonačelnik Moravske Nove Vesi ne isključuje da ima i žrtava jako nevremena.

Prema izjavama očevidaca poslije nevremena svi su ispričali da se jak vjetar odjednom pretvorio u vazdušni vrtlog koji je rušio krovove kuća. Vatrogasci su izjavili da im je za manje od sat vremena prijavljeno rekordnih 300 intervencija.

Najgore u ovom nevremenu su prošla sela Hruški u regionu Breclav koje je bukvalno sravnjeno sa zemljom poslije prolaska tornada. Automobili su padali na kuće, a lokalna crkva ostala je bez krova.

“Tornado je zahvatio selo, polovina sela je sravnjena sa zemljom, ostali su samo obodni zidovi bez krovova, bez prozora. Crkva nema krov, nema toranj, automobili su bacani na porodične kuće, ljudi se nisu imali gdje sakriti. Selo od crkve naniže praktično ne postoji. Škola nema fasadu, nema krov, nisam ni stigao do vrtića. Počupane su vekovne lipe i omorike”, opisao je zamjenik gradonačelnika Hruški, navodeći da je bilo povređenih bilo.

Prema riječima gradonačelnika Moravske Nove Ves, selo je uništeno. Oluja je prvo došla do sela Hruški, a zatim nastavila do njih.

“Tada je do nas došla oluja, celo selo uništeno u roku od deset minuta. Vjerovatno će biti mrtvih. Ovdje nema signala sat vremena, a nakon sat vremena stigli su vatrogasci”, opisao je situaciju gradonačelnik Marek Košut, prenosi Mondo (haber.ba)

https://www.youtube.com/watch?v=lEbWs2pDwO4&feature=emb_logo

Odgovori