PREPOZNAJTE SIMPTOME LOŠE CIRKULACIJE NA VRIJEME: Evo kako da spriječite srčani udar, AKO UOČITE OVE SIMPTOME IDITE DOKTORU

Zdravlje

PREPOZNAJTE SIMPTOME LOŠE CIRKULACIJE NA VRIJEME: Evo kako da spriječite srčani udar, AKO UOČITE OVE SIMPTOME IDITE DOKTORU

Prepoznajte simptome i olakšajte probleme

Grčevi, umor nogu i stopala, to su prvi znaci loše cirkulacije koji upozoravaju da je potrebno poduzeti određene korake kako biste potaknuli cirkulaciju, odnosno kolanje krvi organizmom. Poremećaji cirkulacije česta su posljedica ubrzanog načina života koji obilježavaju nepravilna prehrana, dugotrajno sjedenje, pušenje, pretjerano uživanje u alkoholu i izloženost stresu. Lošu cirkulaciju dodatno će pogoršati suvišni kilogrami i povišena razina masnoće u krvi.

Simptomi loše cirkulacije

Prvi simptomi loše cirkulacije očituju se u obliku grčeva, te umora nogu i stopala tokom tjelesne aktivnosti. Nakon odmora bolovi prolaze, ali se već prvom prilikom vraćaju. Slijede simptomi koji već ukazuju na poodmakli stadij bolesti poput oticanja nogu, tupe boli u listovima, hladnih stopala, promjene boje kože u plavkastu ili ljubičastu te česte rane na kože koje ne zarastaju. No, problem loše cirkulacije zahvaća i ostale dijelove organizma, glavu i vrat, a često se očituju u vidu glavobolja, slabosti, šumova u ušima, te otežanog koncentriranja. Simptomi loše cirkulacije jesu i umor ili nedostatak energije, ponekad i gubitak kose, česte vrtoglavice i glavobolje, suha koža unatoč dovoljnom unosu vode, otekline i zadržavanje vode, osobito u stopalima, kvržice u krvnim žilama i proširene vene, te grčevi i trnci. Na pojavu simptoma potrebno je što prije reagirati jer se vrlo često bolesti pristupa u već razvijenom obliku kada postoji i velik rizik da je za izlječenje prekasno. Pravilnom prehranom i promjenom „sjedilačkog“ načina života moguće je ublažiti ove tegobe.

Prehrana koja potiče cirkulaciju

Budući da je nepravilna prehrana jedan od razloga poremećaja cirkulacije, upravo je uravnotežena prehrana najbolji put u postizanju njezina poboljšanja. Kako bi se to postiglo, treba voditi brigu o tome da se prehrana temelji na integralnim žitaricama, voću i povrću. Svakako je poželjno, ograničiti unos namirnica životinjskog porijekla koje obiluju zasićenim masnim kiselinama, a prednost dati unosu mononezasićenih (maslinovo ulje) i polinezasićenih masnih kiselina. Dodatno, dovoljan unos omega-3 masnih kiselina potiče cirkulaciju stoga se riba i plodovi mora, ali i orašasto voće moraju redovito naći na jelovniku.

Cveklom protiv loše cirkulacije

Cvekla je bogata nitratima koji šire krvne žile, jačaju cirkulaciju i bolje provode kisik u organizmu. Pijte najmanje 2,5 dl soka od cikle na dan, pokazala su istraživanja. Obogatite prehranu hrenom, ružmarinom i kurkumom. Aromatični začini poput hrena, ružmarina, crnog papra i kurkume poželjni su jer potiču cirkulaciju, a za zagrijavanje najbolje je tople napitke, primjerice čaj ili vruću čokoladu, oplemeniti cimetom i đumbirom. I namirnice bogate vitaminom C svakako uključite u prehranu jer ovaj vitamin jača stijenke krvnih žila. Također, namirnica koja je prvak u borbi protiv loše cirkulacije jest češnjak. Uz dobro poznata antibakterijska i antivirusna djelovanja, aktivne tvari iz češnjaka smanjuju razinu „lošeg” kolesterola i povisuju razinu „dobrog” kolesterola. Također, češnjak sadržava sumporne spojeve koji pomažu u detoksikaciji, a pokazuju i antikarcinogena svojstva.

Kajenski biber štiti srce

Kajenski papar može se upotrebljavati kod teškoća sa slabom cirkulacijom i bolova povezanih s artritisom. Kada se unosi u organizam, može pospješiti cirkulaciju i ojačati arterije i kapilare. U šalicu vode dodajte malo kajenskog bibera kako biste smanjili rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Odličan je za prevenciju nakupljanja plaka u arterijama i bolju cirkulaciju krvi. Osobe koje boluju od hipertenzije, tj.povišenog krvnog tlaka, mogu smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova ako povećaju unos kajenskog bibera. (novi.ba)

Odgovori