TOPLOTNI UDAR MOŽE DA UBIJE, A VREBA I U HLADU! Doktor iz Hitne upozorio i na OPASNU grešku s klimom u stanu ili kolima

Zanimljivosti

TOPLOTNI UDAR MOŽE DA UBIJE, A VREBA I U HLADU! Doktor iz Hitne upozorio i na OPASNU grešku s klimom u stanu ili kolima

Pravi toplotni udar može imati smrtonosni ishod, upozorio ljekar specijalista urgentne medicine.

Specijalista urgentne medicine dr Sergej Pantić objasnio je na Pinku kolika sme da bude razlika između spoljašnje temperature i klimatizovanog prostora. Govoreći o rizicima po zdravlje zbog visokih temperatura, doktor Pantić je kazao i da toplotni udar može biti smrtonosan, i da vreba čak i kada smo u hladu!

“Jedno je kada poslije par sati napolju imate glavobolju, osjećate jezu, to je sunčanica. Toplotni udar je druga stvar, gubite litre znoja i ne nadoknađujete elektrolite i tečnost, nažalost je pravi toplotni udar vrlo težak, može imati i smrtonosni ishod”, rekao je doktor iz Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

“Ljeta su takva, dolaze nam vreli udari i traju nekoliko dana, na 40 stepeni svako ko radi na otvorenom može dobiti toplotni udar. I zbog prirode fizičkog posla, znojimo se i zamaramo, vlažnost vazduha ako je veća, znojenjem ne možemo da se ohladimo i onda smo u riziku”, rekao je on.

Najveći je rizik kod onih koji rade sa toplotom, ako asfaltiraju ulice, rade na krovu i pored izvora toplote su. Da li toplotni udar može da se dobije i u hladu?

“U hladovini ako ležite i mirujete, nećete dobiti toplotni udar, ali jeste u riziku ako radite fizički posao čak i u hladovini”, rekao je doktor Pantić.

Ako uključimo klima uređaj, koji jeste neophodan tokom vrelih dana, ne smemo da pravimo veliku razliku. Doktor je objasnio i tačno na koliko je treba podesiti.

“Ljudi pretjeruju, mi ne znamo da koristimo klimu, temperatura u stanu ne smije da bude ispod 25 stepeni ako je napolju ovako. Klima u kolima, ako ćete voziti par sati, ne treba naravno da bude 15 stepeni, idealno je 21 ili 22 stepena”, rekao je on. (novi.ba)

Odgovori