5 ZNAKOVA DA VAM JETRA NE RADI KAKO TREBA: Ako primijetite ove simptome – HITNO KOD DOKTORA

Zdravlje

5 ZNAKOVA DA VAM JETRA NE RADI KAKO TREBA: Ako primijetite ove simptome – HITNO KOD DOKTORA

Mnogi pomisle da je u pitanju dehidracija, ali ako i nakon što popijete odgovarajuću količinu tečnosti urin nije svjetle boje i bistre teksture, problem može biti u jetri.

Jetra je vitalni organ koji pomaže u radu probave, uklanjanju toksina iz organizma i apsorbovanju vitalnih hranljivih materija potrebnih za preživljavanje.

Neki ljudi se redaju sa problematičnom jetrom, dok je drugi oštete izlaganjem štetnim hemikalijama, pretjeranoj količini alkohola, a do promjena može doći i usljed djelovanja virusa.

Zbog važnosti jetre za funkcionisanje organizma, tačnije za život generalno, veoma je važno da na vrijeme prepoznate rane znake oboljenja jetre i potražite pomoć ljekara!

Žućkaste promjene na koži

Jedan od ranijih znakova mogućih problema sa jetrom uključuje nagle promjene na koži. To bi mogao biti gubitak boje na koži i pojava žućkaste nijanse. I nokti ili vrhovi prstiju mogu požuteti, a razlog ovih promjena je taj što jetra ne izbacuje toksine kako treba, pa bilirubin počinje da se gomila pod kožom.

Svrab ili preosjetljivost kože

Rani znak problema sa jetrom može biti i svrab kože, koji se progresivno pogoršava vremenom. Ako vam je koža osjetljiva na dodir i lako dolazi do upala, to takođe može biti znak problema s jetrom. Redovna hidratacija, odnosno nega kremom ublažiće neprijatnost, ali svakako se obratite ljekaru.

Promjene u urinu i stolici

U nekim slučajevima bolesti jetre mokraća može da potamni. Mnogi pomisle da je to znak dehidracije, ali ako i nakon što popijete odgovarajuću količinu tečnosti urin nije svjetle boje i bistre teksture, problem može biti u jetri. Neki bolesnici sa ranim problemima jetre primjete promjene u izgledu stolice koja može biti blijeda, krvava ili u boji katrana.

Problemi s stomakom

Grčevi ili bol u donjem dijelu stomaka takođe mogu biti znak da nešto nije u redu s jetrom. Tu je i pojava gasova i pritisak koji ih prati. S vremenom, ako se problem pogoršava, može se javiti ascites – nakupljanje tečnosti unutar stomačnih zidova. Ovo može čak promjeniti pritisak u plućima i otežavati disanje, što zahtjeva ljekarsku intervenciju.

Umor

Promjene kao što su osjećaj ekstremne slabosti, umor ili hronični umor takođe mogu biti rani znakovi problema s jetrom. Ako slabost i umor prate drugi srodni simptomi, zatražite pomoć ljekara. (novi.ba)

Odgovori