Imate modrice koje se misteriozno pojavljuju? Doktorica se oglasila i objasnila o čemu je riječ: 5 RAZLOGA KOJE MORATE ZNATI

Zdravlje

Imate modrice koje se misteriozno pojavljuju? Doktorica se oglasila i objasnila o čemu je riječ: 5 RAZLOGA KOJE MORATE ZNATI

Modrica je odraz manje ozljede krvnih žila ispod površine kože, a ako se dogodi oštećenje mogu se iz njih izliti manje količine krvi što za rezultat daje dobro poznate ljubičasto – zeleno – crne modrice.

Žena ste 

“Nije fer, ali je istina: Žene puno lakše “zarade” modrice od muškaraca. Muškarci imaju deblju kožu i više kolagena, što deluje kao bolja zaštita krvnih žila od povreda.”, navodi dr. Cory Fisher porodični lJekar u klinici Cleveland.

Starite

Starenjem se koža stanjuje, a krvne žile su poroznije, što može uzrokovati modrice koje nismo očekivali. Kako se koža stanjuje tako se gube kolagen i masnoće koje su štitile krvne žile. Krvne žile gube i elastičnost pa se lakše oštećuju.

Koristite lIJekove za razređivanje krvi 

“Ovi se lIJekovi koriste za lečenje aritmije i krvnih ugrušaka, i to je jednostavno objašnjenje za neobjašnjive masnice.”, pojašnjava dr. Fisher te napominje da uzrok mogu biti i drugi lIJekovi koji imaju isti efekt, poput aspirina ili ibuprofena.

Uzimate antidepresive

Neke od studija su dokazale da IJlekovi koji se koriste u svrhu liječenja depresija i sličnih poremećaja mogu uticati na proces zgrušavanja krvi, ističe dr. Fisher

Manjak vitamina

Manjak vitamina C i K mogu uzrokovati iznenadnu pojavu modrica, ali ako živite na području gdje se jedu kvalitetne, organski uzgojene namirnice, niste u ovoj skupini ljudi. (Novi.ba)

Odgovori