Kako pravilno koristiti koprivu: LiječI anemiju, jača krv i sprečava nastanak mnogih bolesti

Zdravlje

Kako pravilno koristiti koprivu: LiječI anemiju, jača krv i sprečava nastanak mnogih bolesti

Trenutno je sezona branja koprive, a travar i novinar Momčilo Antonijević ispričao je detalje o njenoj pripremi, zdravstvenim dejstvima i boljkama kod kojih ona pomaže.

Primjena koprive je izuzetno raznovrsna, što je ilustrovao primjerima kako je lično koristi.

Kuvao sam čorbu, farbao vunu, jaja za Uskrs, pravio čaj od sjemena, lista i korijena. Kopriva je pored konoplje jedna od najraznovrsnije upotrebljavanih biljaka kod nas, u proleće niče mlada kopriva i idealna je za kuvanje baš sada – rekao je on gostujući na RTS-u.

Može da se koristi kao spanać ili zelje, ali ne sadrži slobodnu oksalnu kiselinu, koja smeta ljudima koji imaju kamen u bubregu.

Kopriva je za njih potpuno bezbjedna, kada je redovno kosite može biti mlada cijele godine i imati mjesta u vašoj kuhinji. Ukusna je biljka, kuvao sam dvije ili tri vrste čorbe, ona je veoma ljekovita. Može se dati i sasvim maloj djeci, jednu upotrebu imaju sjeme i list, a drugu korijen – rekao je on.

Korijen sadrži fitosterole, ko ima problem sa prostatom, odličan je za njega. Kada se skuva jak čaj, njime se ispira kosa za jačanje, ali i protiv opadanja i peruti. Čaj od korijena se prelije hladnom vodom, pa pusti da provri, ostavi da odstoji pola sata, dakle način pripreme je duži nego kod lista.

List se zbog hlorofila preporučuje za anemiju.

Kako se priprema čaj od listova koprive

Jedna puna supena kašika se prelije šoljom vrele vode, procedi posle 15-20 minuta i pije dva do tri puta dnevno – rekao je on. Ako mi želimo da uberemo koprivu, pa se bojimo da će nas ožariti, Antonijević kaže da nema razloga za brigu.

Ništa, ako vas ožari, malo pecka ili se zacrveni ali je zapravo korisno! Stari Rimljani su se žarili koprivom protiv bolova, reumatizma ili problema sa zglobovima.

Sjeme koprive se mnogo upotrebljava protiv noćnog mokrenja kod dece, 40 grama se pomiješa sa ražanim brašnom i od toga se zamijesi tijesto sa kvascem i medom. Podijelite testo na pet kolačića, ispečete ih i date po jedan kolačić djetetu pred spavanje, sa čajem od kantariona, dva sata pred spavanje. To se ponavlja mjesec dana i narodni travari kažu da je veoma uspješan recept, prenosi haber.ba

Od sjemena se pravi i sredstvo protiv anemije, 100 grama sjemena se samelje i pomiješa sa pet kašika paste od susama. Pa još pet kašika sirovog kakao praha, a onda se doda kilogram meda. Ova mješavina drži se na hladnom mjestu i uzimaju se dve do tri kašike dnevno, prenosi republika.Isprobajte i vi neki od ovih reepata od koprive, jako su zdravi. (domacikolaci.net)

Odgovori