Sok od đumbira: OsvježavajućI napitak koji liječI tijelo – Upute za pripremu

Zdravlje

Sok od đumbira: OsvježavajućI napitak koji liječI tijelo – Upute za pripremu

Đumbir je veoma popularan i višestruko koristan korijen koji se koristi već dugo godina. Bogat je esencijalnim vitaminima i mineralima.

Najpoznatiji je po svom antiupalnom djelovanju izričito pogodnom kod reumatskih bolesti, a ujedno je i najbolji lijek protiv mučnine.Svoje mjesto našao je u sastavu mnogih proizvoda, a među najpoznatijima je ovaj moćni napitak od đumbira.

Kao što je spomenuto đumbir je bogatog nutritivnog sastava. Sadrži kalij i mangan zbog čega je dobar za srce i prevenciju bolesti, te vitamine A, C i B kompleks.Zbog svog antiupalnog i analgetskog djelovanja koristi se kao pomoć protiv bolova i upala. Pomaže kod bolova u mišićima i leđima te menstrualnih bolova.

Ovo su neka od ljekovitih svojstava đumbira:

Pomaže probavno zdravlje,Olakšava mučninu,Snižava loš holesterol i krvni šećer,Koristi se kod dišnih tegoba i kašlja,Snižava temperaturu,Stimulira cirkulaciju u krvi

Kako pripremiti sok od đumbira kod kuće

Pripremom soka od đumbira dobiti ćete super zdravi fermentirani napitak. Dobro zdravlje i fermentirane namirnice idu jedno uz drugo. Koristi fermentiranih namirnica su bezbrojne, a među najbitnijma je balans probavnog zdravlja važnog za dobar imunitet.

Sastojci koji će vam biti potrebni:

5 centimetara samljevenog svježeg korijena đumbira,Pola šalice smeđeg šećera,Pola šalice soka limete (ili limuna),¼ žlice morske soli,8 šalica vode,Pola šalice kulture đumbira (recept za kulturu đumbira je na dnu teksta)

Upute za pripremu recepta:

Zakuhajte 3 šalice vode, đumbir, šećer i sol.– Neka ključa oko 5 minuta, šećer se mora otopiti.– Dodajte ostatak vode i pričekajte da se ohladi na sobnu temperaturu.– Dodajte sok limete ili limuna i kulturu đumbira.– Ulijte sok u staklenku i dobro je zatvorite da ne ulazi zrak.– Ostavite da stoji 2-3 dana dok ne postane gazirano i pjenušavo ako ga želite bez alkohola (ako ostavite duže postat će alkoholno piće)– Procijedite u boce i čuvajte u hladnjaku.

Brzina fermentacije napitka ovisi o vanjskoj temperaturi, vrsti šećera i jačini kulture.

Konačan proizvod trebao bi imati okus po đumbiru uz specifičnu aromu kvasca.Nemojte sok ostaviti da se dugo fermentira.Napitak čuvajte u hladnjaku. (domacikolaci.net)

Odgovori