JEFTINA BILJKA LIJEČI ZGLOBOVE I ZATEŽE BORE: Narodni travar objasnio i kada je TAČNO treba uzimati tokom dana!

Zdravlje

JEFTINA BILJKA LIJEČI ZGLOBOVE I ZATEŽE BORE: Narodni travar objasnio i kada je TAČNO treba uzimati tokom dana!

Ruzmarin se uzima kao čaj ili melem za bolove, i snažno djeluje i protiv starenja kože. Evo kako je najbolje da ga uzimate!

Ruzmarin je ukusna začinska biljka, koju je lako gajiti u stanu, na terasi ili bašti, a neizostavan je u narodnoj medicini kada je riječ o bolovima u zglobovima ili mišićima, kao i nezi kože.

Narodni travar Momčilo Antonijević objasnio je na RTS-u kako se koristi ruzmarin protiv bolova i kod kojih problema pomaže.

“Koristi se kao lijek i začin, nekada se dodavao jelima s mesom ili ribom da bi im produžio rok trajanja. Ima snažno antioksidantno dejstvo, bori se protiv slobodnih radikala koji hrani izazivaju kvarenje, a našim krvnim sudovima i zglobovima starenje. Biljni je eliksir mladosti i sam, ili u kombinaciji sa žalfijom i matičnjakom, snažno djeluje. Izuzetno podstiže cirkulaciju i preporučuje se onima koji su preživeli moždani udar, koji osećaju da zaboravljaju stvari, recimo”, rekao je on.

Ruzmarin se koristi na više načina, sam ili u kombinaciji s drugim biljkama.

“Čaj od ruzmarina, jednu supenu kašiku suvih listova prelijte ključalom vodom u šolji, ostavite da stoji 10-15 minuta i popijte jednu do dve šolje dnevno. Pije se ujutru, jer stimuliše i razbuđuje, odličan je jutarnji čaj uz nanu”, rekao je on.

“Miris je divan i potiče od etarskog ulja koje sadrži, ono se sastoji iz mnogo jedinjenja i postoji više tipova ulja. Antiseptično djeluje, protiv bakterija, i izuzetno je blagotvorno za kožu. Pomiješamo ga i razblažimo uljem jojobe ili badema i dobili smo odličan eliksir za njegu zrele kože, kojoj je potrebno ‘zatezanje’, ako je izgubila tonus”, objasnio je on.

“Ako vam je potreban mali ‘lifting’, ruzmarin je prava stvar”, rekao je on. (novi.ba)

Odgovori