Sladić se ponovo oglasio, evo šta nas čeka: Prvih 5 dana jula i nekako, poslije teško, pa u pojedinim danima i nikako

Svijet

Sladić se ponovo oglasio, evo šta nas čeka: Prvih 5 dana jula i nekako, poslije teško, pa u pojedinim danima i nikako

Danas se u našoj zemlji očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura od 17 do 23, na sjeveru zemlje do 26, a najviša dnevna 30 do 36, na jugu i sjeveru do 39 stupnjeva, piše Oslobođenje.

U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Jutarnja temperatura oko 17, a najviša dnevna oko 33 stupnja. Za razliku od jučerašnjeg dana kada je na snazi bilo žuto upozorenje, za danas se najavljuju ekstremnije vremenske prilike, pa je većina zemlje u narandžastom zbog očekivanih temperatura zraka.

U narednim danima temperature će još više rasti, a sudeći prema prognozama meteorologa Nove BH Nedima Sladića poslije prvih nekoliko julskih dana, situacija će biti nepodnošljiva.

Vrijeme je opasno. Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva data od strane vaših državna tijela

-Prvih 5 dana jula i nekako, poslije teško, pa u pojedinim danima i nikako. u globalu juli sa brojnim toplotnim valovima. Očekuje se da bude topliji za barem 2 stepena u odnosu na prosjek. Vremenske prilike slične ljetu 2012. godine, kazao je Sladić.

Potom je najavljujući primjere toplotnog vala u stihovima najavio ono što nam dolazi.

“Šta se to oslikava na Wallu velikom,

Jal’ su kiše i hladnoće, jal’ su suše i vreline,

Da su kiše, stupčani graf bi bio,

Da su suše, tabelarni prikaz bi bio,

Nisu kiše, nisu suše (bar ne još), već toplotni valovi žestokog ljeta dvadeset i prvog” (novi.ba)

Odgovori