OVI KABLOVI NAJČEŠĆE UZROKUJU POŽAR! Serviser objasnio kako da provjerite da li ste u opasnosti

Zanimljivosti

OVI KABLOVI NAJČEŠĆE UZROKUJU POŽAR! Serviser objasnio kako da provjerite da li ste u opasnosti

Provjerite provodnik gdje je uključena u struju, pipnite rukom i vidite da li se kabl grije, ako je topao odmah isključujte, pod opterećenjem je

Kako proveriti da li klima uređaj dobro radi, kako znati da nešto nije u redu i šta možemo sami da uradimo, prije nego što pozovemo servis? Odgovore na ova pitanja, kao i korisne savete, dao je serviser klima uređaja Miodrag Filić.

Zbog čega se kvari klima, pa može da napravi i veći problem kao što je požar u stanu?

“Najčešće se dešava zato što nisu adekvatno održavane i servisirane, to se radi u aprilu ili maju da bi leti radila kako treba. Naročito starije klime, troše više struje, zna se desiti da su uvek uključene u struju, neki produžni kabl koji nije adekvatan, koji ste kupili na pijaci… Onda se kablovi pregriju i instalacija, na ovoj vrućini, i dođe do problema”, rekao je Filić.

Na šta bi trebalo obratiti pažnju, šta možemo sami da uradimo?

“Trebalo bi sami da očiste te filtere unutra, radiće lakše. Provjerite provodnik gdje je uključena u struju, pipnite rukom i vidite da li se kabl grije, ako je topao odmah isključujte, pod opterećenjem je. Ili isključite drugog većeg potrošača da bi klima mogla da radi”, rekao je on.

Kod nekih klima radi i po 24 časa dnevno. Miodrag kaže da to nije problem sa novijim uređajima, ali stare ne bi trebalo forsirati.

“Klima, posebno inverterska, je napravljena da radi, nije problem ni zimi da stalno radi ako je novija. Ali stari uređaji, po deset, 15 godina, oni se već i sami greju. Provodnici prave veliki problem, najbolje je zameniti takve klime”, rekao je on.

Servisere je trebalo zvati prije ljeta, a ukoliko ih zovete sada za redovni servis, moguće je da ih nećete dobiti!

“Mi ne stižemo sada, kreće sezona i montaža i svega. U Beogradu ima osamdesetak servisa, neko ima dve-tri ekipe, mi jednostavno sada nismo na raspolaganju svima. Sada je puno montaža i kvarova, curenja, običan servis se radi ranije. Sve ekipe rade od sedam ujutru, pa uveče do deset, i opet ne stižemo”

“Imamo 15 sati radno vrijeme, mi ne postižemo sve intervencije koje bi trebalo uraditi”, rekao je on za Pink. (novi.ba)

Odgovori