Praziluk je moćan lijek: Evo zbog čega bi ga trebali jesti što češće

Zanimljivosti

Praziluk je moćan lijek: Evo zbog čega bi ga trebali jesti što češće

Praziluk obiluje hranljivim i ljekovitim materijama, a takođe sadrži i veliku količinu minerala i vitamina C.

Međutim, praziluk je zdrav i za još mnogo toga.

Neobičan dodatak jelima koji je na dohvat ruke, praziluk će odlično uticati i na vaš vid, baš kao i na vaše kosti koje će u njemu naći odličnog saveznika.

Praziluk nije osjetljiv na niske temperature, pa je njegovo uzgajanje jako jednostavno. Može se brati od početka jeseni pa sve do kraja proljeća, i njegova upotreba je velika naročito zimi kada izbor povrća nije širok. Najblažeg ukusa, bez ljutine, bez jakog mirisa, ne izaziva suze u očima, ali pripada vrsti luka.

Ljekovite prednosti praziluka

Za razliku od crvenog ili bijelog luka, praziluk se upotrebljava cijeli i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće.Ulja u njemu djeluju blagotvorno na disajne i probavne organe, bubrege, jetru, krv i vene.

Kod upotrebe praziluka preporučuje se korišćenje cijelog praziluka, bijele stabljike i zelenog lišća. U lišću, koje se često izbjegava za korišćenje, ima nekoliko puta više vitamina nego u bijelom dijelu.

Zdravstvene dobrobiti

Kod povećane štitne žlijezde preporučuju se topli oblozi od kuhanog praziluka.Praziluk pomaže kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno djeluje na promuklost, upalu pluća i astmu.

Smanjuje povećanu količinu mokraćne kiseline, holesterola i masnoće u krvi.Praziluk poboljšava cirkulaciju krvi, i pomaže kod arteroskleroze i upale vena.

Poboljšava apetit te potstiče rad probavnog sistema i crijeva.Praziluk potstiče bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, i pomaže kod bolova u bubrezima i kamena u bubregu.

Uvrstite ga i vi u svoju ishranu. Veoma je zdrav! (domacikolaci.net)

Odgovori