ŠTA JESTI U OVE VRELE DANE? Nutricionista savjetuje kako da se RASHLADIMO na zdrav način i gdje GRIJEŠIMO kada je hrana u pitanju!

Zdravlje

ŠTA JESTI U OVE VRELE DANE? Nutricionista savjetuje kako da se RASHLADIMO na zdrav način i gdje GRIJEŠIMO kada je hrana u pitanju!

Na udaru su najviše kardiovaskularni bolesnici, u čemu se slažu ljekari i nutricionisti.

Zbog ovakvih vremenskih prilika, pored toga što bi trebalo poslušati savjet da pijemo što više vode, važno je i da unosimo namirnice koje ća pomoći našem organizmu da se rashladi.

– Ono što sigurno rashlađuje i što je neophodno unositi, kada su ovakve vrućine, jeste mineralna voda u koju bi trebalo dodati kriške limuna – kaže nutricionistkinja Branka Mirković.

Ona objašnjava da je, pored mineralne vode koju treba piti zbog znojenja, jer se gube natrijum i kalijum, preporučljivo konzumirati i nezaslađeni, hladan čaj, limunadu bez šećera i običnu rashlađenu vodu.

– Kada je hrana u pitanju, najbolje je jesti lagane namirnice – bujone i supe koje ste prethodno procjedili i koji nisu masni. Trebalo bi jesti umjereno rashlađeno, svježe povrće kao što su paradajz, šargarepa, paprika i naročito hladan krastavac koji sadrži dosta vode – objašnjava ona.

Ona preporučuje i rashlađeno voće, ali u umjerenim količinama.

– Voće operite i rashladite, i ne zaboravite da je najbolje da ga jedete svježe. Možete, a i ne morate da napravite neku salatu. Lubenice su dobre, ali sadrže dosta šećera. One u momentu rashlade, ali sve što sadrži šećer, na duge staze, grije organizam. Ljudi koji imaju problem sa insulinskom rezistencijom trebalo bi prije ili poslije lubenice da pojedu jedno kuhano jaje – savetuje Mirković.

Nutricionistkinja dodaje da bi lubenicu trebalo očistiti od kore, isjeći na kriške, pa je tako držati u frižideru prije konzumiranja.

– Poželjno je u ovom periodu praviti sokove od svježe cijeđenog voća i povrća, pa ih rashlađene piti u umjerenim količinama – kaže Mitrović.

Ona ističe da je u vrelim danima dobro jesti i niskomasne mliječne prerađevine.

– Možete jesti mladi sir, hladno kiselo mleko ili niskomasni jogurt. U jogurt možete ubaciti voće, pa napraviti domaći voćni jogurt, jer on ne sadrži dodatne šećere kao onaj kupovni – kaže nutricionista.

Ona preporučuje da u vrijeme velikih vrućina ne jedemo mnogo mesa i plave ribe.

– Ako jedete meso, neka to bude 80 do 100 grama za obrok tako što ćete ga kombinovati sa povrćem. Nije preporučljivo jesti masno meso, a najbolje je jesti piletinu, ćuretinu i bijelu ribu. Kafu u ovim vrelim danima pijte bez šećera i uz vodu, jer će vam tako pomoći da se rashladite – navodi Mirković.

Nutricionistkinja savjetuje da bi trebalo izbjegavati prženu hranu, a naročito prženje na masti i hidrogenizovanim uljima.

– Preporučuje se kuhana ili grilovana hrana, ispečena sa malo vode u pekaču, ali sve ono što ne morate da podgrivate i što možete da jedete i hladno. Recimo, bećar paprikaš sa jajima ili neka obrok salata su idealan ručak za ove vrele dane, jer to možete da jedete hladno – kaže.

Ona navodi da bi u ovim vrelim danima trebalo izbjegavati sve konditorske, kao i suhomesnate proizvode koji zbog šećera i soli utiču na širenje krvnih sudova.

– Trebalo bi izbjegavati začine kao što su biber, čili, ljuta paprtika, a poželjno je koristiti svježi peršun i origano – kaže Mirković.

Nutricionista poručuje da ne bi trebalo piti alkohol, kao i gazirana pića, ali i ne pretjerivati sa sladoledom jer sadrži mnogo šećera. To je ujedno i najveća greška koju mnogi prave – posežu za gaziranim napicima i sladoledom, uvjereni da će ih to rashladiti.

– Sve što sadrži šećer rashladiće vas u momentu, ali to grije organizam na duže staze i dodatno dovodi do znojenja kojim se gube minerali i elektroliti. Nemojte jesti ni tešku i masnu hranu. Na primjer umjesto kuhane boranije s mesom, pojedite hladnu salatu od boranije – preporučuje nutricionista. (novi.ba)

Odgovori