Voće koje ČINI ČUDA ZA PRITISAK, PAMĆENJE I KONCENTRACIJU! Jedna od najboljih namirnica!

Zdravlje

Voće koje ČINI ČUDA ZA PRITISAK, PAMĆENJE I KONCENTRACIJU! Jedna od najboljih namirnica!

Obzirom na sve zdravstvene prednosti ovog voća, ljekari širom svijeta ga preporučuju za konzumiranje na dnevnom nivou…

Mnogo je razloga zbog kojih morate voljeti – avokado. Ovo je jedna od najboljih svježih namirnica koju možete jesti jer je prepun dobrih masnoća i brine se o cijelom vašem organizmu. Avokado može lako da postane dodatak doručku, ručku, užini i večeri.

Obiluje vlaknima, kalijumom, visokim procentom vitamina E, B i folnom kiselinom. Poboljšava apsorpciju nutrijenata i tako omogućava tijelu da upije više hranljivih sastojaka.

Regulisanje krvnog pritiska
S obzirom na to da je avokado pun kalijuma, to mu omogućuje da dovede krvni pritisak u savršenu ravnotežu. Kalijum je inače zadužen za eliminisanje viška natrijuma iz organizma. Upravo zbog toga avokado može da pročisti krvne sudove i idealno izbalansira krvni pritisak.

Zdravlje mozga
Stručnjaci smatraju avokado najboljom namirnicom za zdravlje mozga zbog visokog udela omega-3 kiselina i vitamina E. Omega 3 održava mozak zdravijim tako što poboljšava dotok krvi u prednji dio koji je bitan za kritičko razmišljanje, ponašanje, donošenje odluka i planiranje.

Vitamin E klinički je dokazan kao sredstvo koje pomaže u smanjenju progresije Alchajmerove bolesti i smatra se posebno korisnim u ranom stadijumu ove bolesti. (novi.ba)

Odgovori