NIPOŠTO NE JEDITE OVAKAV HLJEB, POSLJEDICE PO ZDRAVLJE SU VEOMA OZBILJNE Nutricionista upozorava

Zanimljivosti

NIPOŠTO NE JEDITE OVAKAV HLJEB, POSLJEDICE PO ZDRAVLJE SU VEOMA OZBILJNE Nutricionista upozorava

Pokvarene namirnice imaju specifičan miris, pa ćemo ih rijetko greškom unijeti u organizam. Međutim, postoji dilema da li je buđ na hljebu opasna.

Još od baka i deka smo naučili da bacanje hrane nije dobro, pa često gledamo da na sve moguće načine iskoristimo preostalu hranu. Nutricionisti tvrde da ovakva vrste štednje može biti opasna po zdravlje.

“Konzumiranje hrane na kojoj se pojavlla buđ može izazvati alergijske reakcije, pa čak i ozbiljne probleme sa disanjem”, izjavila nutricionistkinja Elena Motova i dodala da je posebno opasno jesti hleb na kom se pojavila buđ.

“Hrana rastresitije konzistencije, poput hljeba, takođe može da se kontaminira ispod površine. Inače, ljudi koji se veoma plaše konzervansa u hrani ne razumiju da su oni potrebni samo da bi spriječili pojavu plesni”, kaže nutricionistkinja.

Ona takođe ističe kako se buđ nikad ne smije mirisati, jer to može izazvati bolest disajnih puteva. Hljeb s malim količinama bijele i plave buđi još se može spasiti, ali budući da se ona lako može proširiti, treba da isečete cijeli centimetar ispod buđi.

Hljeb morate baciti ako ima narandžastu, žutu ili crnu buđ. One mogu biti štetne i od njih bi mogao da vas stomak. (novi.ba)

Odgovori