ŠTA SE DEŠAVA U TIJELU KAD POJEDETE KRASTAVAC: Zbog 1 stvari muškarci treba svakog dana da ga jedu

60e1892c-6ff4-402b-b46f-0cb40a0a0a64-maxresdefault-690x480-1.jpg

ŠTA SE DEŠAVA U TIJELU KAD POJEDETE KRASTAVAC: Zbog 1 stvari muškarci treba svakog dana da ga jedu

Glavni sastojak mnogih salata koje obožavamo, krastavac je zapravo – superhrana! Botaničari ga svrstavaju u voće a kad ga pripremamo u kuhinji smatramo ga povrćem, a presudnu riječ imaju nutricionisti koji kažu da ima izvanredna svojstva.

Odlični su za hidrataciju organizma – kad je telo iscrpljeno a vi žedni, bolje vam je da pojedete krastavac nego da popijete čašu vode. Dobićete i malu dozu elektrolita ali i vitamina K. Ovaj vitamin je važan za zdravo zgrušnjavanje krvi, kao i razvoj kostiju i sintezu proteina.

Dobar su saveznik u mršavljenju. Ovo povrće ima minimalan broj kalorija ali može dobro da vas zasiti. Uz samo 10 kalorija na 100 gr krastavca slobodno dodajte malo pavlake od obranog mlijeka i jedite ovu salatu kad god želite čak i kad ste na dijeti.

U novije vrijeme otkrivena je još jedna važna supstanca koju sadrži krastavac – flavonoid fisetin – on smiruje upale, štiti zdravlje srca i mozga .Takođe, u ovom “voću” tj. povrću ima i luteina i zeaksantina, korisnih za zdravlje oka. (novi.ba)

Odgovori

scroll to top