Zaboravili joj u stomaku gazu dugu dva metra: Ugrozili su mi život i za to su dobile samo uslovnu kaznu

Svijet

Zaboravili joj u stomaku gazu dugu dva metra: Ugrozili su mi život i za to su dobile samo uslovnu kaznu

Sud utvrdio da su doktorica Sanja Stevanović i instrumentarka Slađana Obradović počinile krivično djelo iz nehata

Osnovni sud u Bijeljini jučer je izrekao uvjetnu kaznu u trajanju od devet mjeseci za nesavjesno liječenje ginekologinji Sanji Stevanović, pod uvjetom da u roku od tri godine ne izvrši bilo kakvo krivično djelo, dok je Slađani Obradović, medicinskoj sestri, glavnoj instrumentarki, izrečena uvjetna zatvorska kazna od šest mjeseci, pod uvjetom da u naredne dvije godine ne izvrši bilo kakvo krivično djelo.

Trajne posljedice
Obrazlažući presudu, sudija Aleksandar Despenić je istakao da je krivično djelo nesavjesnog liječenja pacijentice Svjetlane Đurović, u čijoj je trbušnoj duplji nakon obavljenog carskog reza 2016. godine, ostavljena gaza dužine oko dva metra, izvršeno nehatom te da Stevanović i Obradović nisu imale nikakvu zlu namjeru, odnosno da su neke stvari prilikom vršenja operativnog zahvata, očigledno, krenule kako ne treba.

– Sanja Stevanović i Slađana Obradović krive su što su prilikom izvođenja operativnog zahvata propustile da izvrše pregled trbušne duplje, što je u konačnici dovelo do trajnog narušavanja zdravstvenog stanja pacijentice, odnosno odstranjivanja dijela tankog i gotovo cijelog debelog crijeva. To je ostavilo trajne posljedice po zdravlje i probavni sistem pacijentice. Stevanović i Obradović nisu se pridržavale pravila ljekarske struke, uzrokujući teške posljedice po zdravstveno stanje oštećene Svjetlane Đurović, čime su počinile krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći – obrazložio je presudu sudija Despenić.

Svjetlana Đurović, kada je izašla iz sudnice, kroz plač je rekla da se nalazi u stanju šoka i da ne može vjerovati da se uvjetne presude izriču za ovakva djela.

– Ovo je strašno. Ugrozi mi i upropasti život i za to dobije uvjetnu kaznu. Pokrenut ću parnicu i insistirat ću na isplati svih troškova – rekla je uplakana Svjetlana Đurović.

Branilac optužene Sanje Stevanović, koja nije prisustvovala izricanju presude, advokat Dejan Bogdanović nije želio komentirati presudu, istakavši kratko da je presuda korektna.

Advokat optužene Slađane Obradović Drago Višnjić izjavio je nakon presude da je u pitanju isključiva greška ljekara i pomoćnog instrumentara. On je najavio žalbu, navodeći da Obradović ne snosi nikakvu odgovornost za navedeno krivično djelo.

Tri godine ne radi
Slađana Obradović, glavna instrumentarka, kaže da je tačno znala koje su njene obaveze u operativnom timu, jer je taj posao radila više od 27 godina.

– Ljekar koji je, kao asistent, radio zajedno s doktoricom Sanjom snosi veliki dio odgovornosti. Meni je rečeno da sam se našla u optužnici, da doktorici bude lakše, da se podijeli odgovornost. Znam ja da sam često kriva i kada nisam, to je tako. Tri godine ne radim. Mene u kolektivu poznaju, znaju ko sam i šta sam – rekla je glavna instrumentarka Slađana Obradović. (haber.ba)

Odgovori