Jedite kupus i ne bojte se za zdravlje: Velika pomoć kod mnogih zdravstvenih tegoba

Zdravlje

Jedite kupus i ne bojte se za zdravlje: Velika pomoć kod mnogih zdravstvenih tegoba

Fermentacija kupusa tokom kišeljenja zamjenjuje vrenje koje bi bilo obavljeno tokom probave. Kupus nije posebno hranjivo povrće: ima jedva 40 kalorija na 100 grama, ne više od boranije i mnogo manje od krompira, ali zato sadrži znatne količine fosfora, kalcijuma, kalijuma i sumpora, gvožđa, bakra, cinka i magnezijuma.

Posebno je bogat vitaminom C, ali i vitaminima A, B1, B2, PP i K.

Svi ti elementi čine kupus hranom sa mnoštvom dobrih svojstava, ali samo ako se uzima u sirovom stanju. Važno je pritom birati zelene listove koji su mnogo bogatiji mineralnim solima od bijelih.

Ne može se poreći da je teško probavljiv i da stvara nadutost, ali je glavni “krivac” za to upravo kuvanje u vodi, pošto ga voda oslobađa elemenata koji su dobri za probavu. Ako ne možete uvijek da ga pripremite u sirovom stanju, možete da ga kuvate na pari.

I za kiseli kupus važi da je težak za probavu, a razlog je to što se obično kuva sa suhomesnatim proizvodima, koji mu i daju to svojstvo. Zapravo, fermentacija kupusa tokom kišeljenja zamjenjuje vrenje koje bi bilo obavljeno tokom probave. Štaviše, takvo spremanje kupusa ima prednost, jer zadržava sve mineralne soli i vitamine sirovog kupusa.

Kupus je koristan i zbog svojih ljekovitih svojstava, koja omogućuju ublažavanje raznih zdravstvenih tegoba:

Bolesti crijeva

Jedna ili dve čaše svježe napravljenog soka sirovog kupusa, svakoga dana između obroka, mogu da pomognu u slučaju proliva, kolitisa i upale crijeva.

Kašalj

Sirup od crvenoga kupusa smiruje kašalj.

Mamurluk

Posljedice opijanja mogu da se suzbiju uzimanjem dvije velike kašike sirupa od crvenoga kupusa.

Sirup se pravi tako da se kupusovom soku doda jednaka količina šećera (ili nešto viša), pa se kuva na pari dok se ne zgusne.

Čir na želucu

Tri nepune čaše soka od svježeg kupusa na dan, najbolji su lijek za čireve na želucu. Liječenje se sprovodi dok se ne ozdravi.

Promuklost

Da ne bi ostali bez glasa, mnogi pjevači prije izlaska na pozornicu popiju šoljicu nesoljene supe od kupusa, u koju je umiješano jedno žumance.

Malokrvnost

Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom, pa se preporučuje malokrvnim osobama koje bi ga trebalo da ga jedu sirovog ili kuvanog na pari, a bilo bi dobro da popiju po dvije čaše iscijeđenog soka.

Rane

Još u drevna vremena vojnici su oblagali svoje rane listovima kupusa. Primjena je jednostavna: izaberu se zeleni listovi, operu u tekućoj vodi, obrišu, nožem se isijeku korjenovi, a listovi se istanje oklagijom ili običnom flašom. Zatim se isijeku na potrebnu veličinu i lagano ugrijeju prije nego što se stave na ranu.

Apsces

Svi gnojni upalni procesi (furunkuli, flegmone, zanoktice, gnojne upale žlezda, tumori) mogu se liječiti kupusovim listom, koji će suzbiti upalu i izvući gnoj. Na gnojno mjesto treba staviti tri sloja kupusovog lista, tako da pokriju veliku površinu i ostaviti ih da djeluju nekoliko sati ili cijele noći. Postupak se ponavlja sve do ozdravljenja oboljelog mjesta.

Bronhitis

Na grudi i leđa, prema tome gdje je bol najjači, stave se tri ili četiri lista kupusa, pričvrste zavojem i ostave cijelu noć.

Čirevi

Listovi kupusa najdjelotvorniji su u lečenju čireva. Postupak je isti kao kod rana. Listovi se mijenjaju sve do izlječenja oboljelog mjesta.

Rane

Obložite ranu listovima kupusa tako da prelaze njene ivice i menjajte ih, u početku, na svaka dva sata, a zatim na svaka četiri sata. Listovi kupusa izvlače nečistoću koja se odstranjuje čišćenjem rane slanom vodom (1 kafena kašika morske soli razmuti se u čaši prokuvane i ohlađene vode) svaki put kad se mijenjaju listovi.

Dermatoze

Akne, lišajevi i neke vrste ekcema ublažuju se oblogama od listova ili losionom od soka svežeg kupusa.

Modrice

Da bi se ublažile čak i veće modrice, potrebno je staviti obloge od listova kupusa, koji se mijenjaju čim se osuše, odnosno izgube svježinu. (novi.ba)

Odgovori