KAKO PREPOZNATI ZNAKE VISOKOG HOLESTEROLA: Ako osjetite bol na ovim mjestima, idite što prije kod ljekara

Zdravlje

KAKO PREPOZNATI ZNAKE VISOKOG HOLESTEROLA: Ako osjetite bol na ovim mjestima, idite što prije kod ljekara

Kako prepoznati visok holesterol? Ovi bolovi nisu simptomi već indirektni znaci da su tegobe ozbiljne i da moramo hitno kod ljekara!

Holesterol je masna supstanca koja pomalo podseća i na vosak, nalazi se u našoj krvi i koristi nam pri izgradnji zdravih ćelija.

Telu je neophodan holesterol da bi proizvodilo hormone, ali i vitamin D i druge supstance koje nam pomažu u važnim biohemijskim procesima.

Međutim, kada je stalno visok, može se nataložiti u krvnim sudovima i to toliko da krv sve teže prolazi kroz arterije. Ponekad se neka od naslaga može iznenada odvojiti i napraviti ugrušak koji izaziva srčani ili moždani udar.

Sam po sebi, visok holesterol ne daje nikakve simptome i može se otkriti samo analizom krvi. Ipak, svako ko ima neki faktor rizika ili ranije izmjeren povišen holesterol mora da obrati pažnju na iznenadne smetnje kao što su bol u gr*dima ili bol u donjem dijelu nogu.

Bol u gr*dima može se javiti iz sasvim bezazlenih razloga, ali može biti i znak koji najavljuje srčani udar ili neko drugo stanje opasno po život. Naročito ako je praćen teškoćama pri disanju, osjećanjem slabosti ili vrtoglavice, ovaj bol je znak da se hitno morate javiti lekaru.

Grčevi u nogama, naročito u listovima, ukazuju na još jednu tegobu koju potencijalno izaziva visok holesterol. Riječ je o bolesti perifernih arterija u kojima je značajno usporen protok krvi. Loša cirkulacija može biti posljedica i dijabetesa koji čak još nije otkriven ili pritiska na nerv zbog promjena na kičmi. Zato i ovi bolovi ukazuju na potrebu da posjetite ljekara i što prije proverite nivo holesterola u krvi, kao i druge parametre. (novi.ba)

Odgovori