Sofijinim roditeljima rekli da dijete nikad neće prohodati: Godinama kasnije desilo se nešto neobjašnjivo…

Svijet

Sofijinim roditeljima rekli da dijete nikad neće prohodati: Godinama kasnije desilo se nešto neobjašnjivo…

Četvorogodišnja djevojčica Sofija razboljela se još kao beba nakon što je dobila sepsu i provela 102 dana u bolnici.

Njena majka Kler u utrobi je nosila bliznakinje. Druga djevojčica preminula je odmah po rođenju, dok je Sofija bila teško bolesna i nakon što su joj ljekari spasli život, nisu joj predvidjeli lijepo djetinjstvo uz sigurno konstataciju da se nikada neće u potpunosti oporaviti, piše “Objektiv“.

Da stvar bude još gora, uslijed oštećenja mozga, Sofija je sa dvije godine oboljela i od cerebralne paralize.

– Sofijine noge bile su veoma ukočene, pa osim što je morala da nosi pomagala za kosti i mišiće, morala je i svakodnevno da ide na fizikalne terapije. Pokušavali smo sve da dijete ozdravi, a prognoze ljekara nisu bile optimistične – navela je Sofijina majka Kler, prenosi Metro.

Prethodne dvije godine Sofija je uspjela da pokreće noge, a uslijed pandemije, fokus Kler i njenog supruga Marka bio je isključivo usmjeren na djevojčicine pokrete i ponovno kretanje.

Uprkos lošim prognozama ljekara, Sofija je naučila da se kreće uz pomoć pomagala, a od prošlog decembra takođe uči i da skače, što joj se izuzetno dopalo i od tada uglavnom preferira takve pokrete.

– Sofija je očajnički željela da skakuće, što joj do sada nikako nije uspijevalo. Svakodnevno smo radili na tome kod kuće i krajem prošle godine uspjela je. Kćerka nam je mnogo sretna, a i suprug i ja pored nje – dodala je Kler.

Za Sofijin potpuni oporavak ljekari nemaju adekvatno objašnjenje, a majke djevojčice tvrdi da je njena mezimica “najupornija mlada dama koju je ikad srela”. (haber.ba)

Odgovori