10 ZNAKOVA DA JETRA NE RADI DOBRO: Budite na oprezu!

Zdravlje

10 ZNAKOVA DA JETRA NE RADI DOBRO: Budite na oprezu!

U mahnitom tempu savremenog života sa grickalicama i životom u pokretu, lošom ekologijom, bogatim gozbama sa, blago rečeno, ne baš zdravom hranom i alkoholom, rijetko razmišljamo o tome kakvu štetu nanosimo svojoj jetri.

Prava vrijedna radnica, ona je odgovorna za održavanje čistoće našeg tijela. Neumorno filtrira i uklanja iz tela razne toksine iz jesti nezdravu hranu, droge, alkohol…

Ako ima previše toksina, rad jetre je poremećen, ona prestaje da se normalno nosi sa svojim funkcijama: regulacija varenja, nivoa šećera i holesterola u krvi, proizvodnja proteina…

Često bolesti jetre imaju latentni oblik, dugo vremena, a da im ne daju do znanja o sebi. Međutim, postoji niz znakova koji ukazuju da nešto nije u redu sa jetrom.

KAKO PREPOZNATI BOLESNU JETRU:

-Opšta slabost i gubitak apetita.
-Stolice su česte i blijede boje.
-Stanje kože se naglo pogoršalo: pojavila se prekomjerna suhoća ili mastan sadržaj. Pojavili su se mali bubuljice i crvenilo.
-U ustima postoji gorak ukus nakon jela.
-Bol u stomaku nakon jedenja masne hrane.
-Bol ispod lopatice na desnoj strani.
-Istureni mlitavi trbuh zbog nagomilane tečnosti.
-Pojava brojnih lipoma na tijelu jasan je znak da je jetra umorna.
-Plak i čirevi na jeziku.
-Beonjače su požutjele.

Važnost jetre je teško precijeniti. Stoga, nemojte zanemariti znake upozorenja koja daju naša tijela, ukazujući da jetri očajnički potrebna detoksikacija, piše “Dnevni“. (haber.ba)

Odgovori