SPRIJEČITE NA VRIJEME: 8 najčešćih razloga oticanja nogu, neki upučuju na ozbiljne zdravstvene probleme

Zdravlje

SPRIJEČITE NA VRIJEME: 8 najčešćih razloga oticanja nogu, neki upučuju na ozbiljne zdravstvene probleme

Oticanje nogu tijekom ljetnih mjeseci je puno češće nego zimi, a uz otežano kretanje i bol može biti ozbiljni pokazatelj ciroze jetre, problema s bubrezima ili srčanog zastoja.

Oticanje nogu se često olako uzima jer većina ljudi smatra da se događa samo zbog vrućine. Ali, natečene noge mogu upućivati i na neke ozbiljene zdravstvene probleme koje ne biste smjeli ignorirati.

Edem

Stanje je u kojem tijelo zadržava previše vode. Mogu vam nateći noge, ruke i lice. Zadržavanje vode se javlja najčešće nakon duge vožnje u avionu ili dugog stajanja. Uglavnom se oteklina povuče sama od sebe, ali ponekad se zadržava što može biti znak niske razine proteina, srčanog zastoja ili bolesti vezane za bubrege i jetru.

Ozljeda

Ako se spotaknete ili krivo stanete, otečena noga može biti znak loma kosti ili iščašenja. Stopalo i gležanj će nateći, budući da će krv se skupiti na dijelu oko uganuća kako bi ubrzala zacjeljivanje. Ako osjećate jaku bol, ne možete stati na nogu ili ne izgleda kako bi trebala, vjerojatno je riječ o prijelomu i trebali biste što prije kod doktora.

Trudnoća

Prirodni dio trudnoće je i oticanje stopala budući da žensko tijelo u tom periodu života zadržava više vode. Oticanje se može pogoršati predvečer ili ako stojite duže vrijeme. Uglavnom nije znak problema ni kod mame ni kod djeteta, ali zna biti neugodno i bolno.

Preeklampsija

Ako oticanje nogu u trudnoći prati glavobolja, vrtoglavica, opća slabost ili bol u trbuhu, to bi mogao biti znak preeklampsije. Karakterizira je i smanjen protok krvi do posteljice što može rezultirati i zastojem u rastu djeteta. Počinje oko 20 tjedna trudnoće i povezana je s povišenim krvnim tlakom.

Limfidema

Limfidema je stanje koje se javlja ako su jedan ili više limfnih čvorova oštećeni ili izvađeni, što je obično slučaj tijekom liječenja od karcinoma. Rezultat je da tijelo odbacuje sve manje i manje vode što može rezultirati oticanjem ruku, nogu i stopala. Jedan od tretmana za ovo stanje je i pneumatska kompresija. Mogu pomoći i vježbanje i masaže.

Srčani zastoj

Nastaje ako srce ne pumpa krv kako bi trebalo. Ako krv ne teče u pravom smjeru, može se nakupiti u stopalima i uzrokovati oticanje. Ljudima s ovim problemom je neugodno ležati na leđima, srce može ubrzati ritam pumpanja kako bi uspostavilo normalno kolanje krvi i moguće je da će vam nedostajati zraka. Ako primijetite ijedan od ovih simptoma, odmah se javite liječniku ili hitnoj službi.

Bolesti jetre

Ako čovjek ima neku bolest jetre ili hepatitis, jetra se opet i opet moraju popravljati. U toj situaciji oštećeno tkivo može zamijeniti zdravo tkivo, a posljedica toga je usporeni rad. Ako se to dogodi, u trbuhu, nogama i stopalima će se nakupiti višak vode zbog čega bi i cijelo tijelo moglo oticati.

Problemi s bubrezima

Uloga bubrega je filtriranje otpada iz krvi. Ako ne rade dobro svoj posao, zbog stanja kao što su dijabetes ili visoki krvni tlak, u krvi može ostati previše soli. To uzrokuje zadržavanje vode u organizmu i cijelo tijelo bubri. Gravitacija poteže vodu prema tlu i u noge otiču. (zdravljeipriroda.com)

Odgovori