ZBOG KLIME DOLAZI VAM VELIKI RAČUN ZA STRUJU? Uz ove savjete možete RASHLADITI KUĆU ali i UŠTEDITI NOVAC

Zanimljivosti

ZBOG KLIME DOLAZI VAM VELIKI RAČUN ZA STRUJU? Uz ove savjete možete RASHLADITI KUĆU ali i UŠTEDITI NOVAC

Uvrelim lJetnjim danima, klima uređaj nam je često jedini spas! Koliko struje on troši i kako uštedjeti što više? Pročitajte!

Za sve koji moraju da se rashlade uz pomoć erkondišna, trošak zavisi od starosti uređaja, izolacije stana ili kuće. Najbolje prolaze oni koji imaju moderan uređaj, sa inverterom, jer oni ne rade neprekidno punom snagom. Čim postignu željenu temperaturu, na njeno održavanje troše mnogo manje.

“Elektroprivreda” navodi da za jedan sat rada klima “dvanaestica” mjesečno troši od 30 do 40 kilovat-sati, zavisno od energetskog razreda.

Njegova cijena može da varira od 3 do 13 KM, zavisno od toga u koju je tarifu potrošač ušao ukupnom potrošnjom. Ukoliko ta klima radi deset sati dnevno, znači da je račun “teži” od 300 do 400 kilovat-sati. U višoj, dnevnoj, “zelenoj” tarifi to je od 32 KM do 43 KM. Ukoliko je potrošač u “plavom”, ovaj tempo hlađenja će ga koštati od 48 KM do 64 KM.

Najviše će platiti oni koji uđu u “crvenu” tarifu. Ako koriste klimu deset sati dnevno, mjesec dana, platiće od 5.760 do 7.680 dinara. Računica je manja, ukoliko građani klime pale noću, jer se tada kilovat-sat plaća od 0,27 feninga u “zelenoj”, preko 0,40 u “plavoj”, do 0.80 feninga u “crvenoj” zoni.

U “Elektroprivred kažu da je bolje uključiti klimu da dobro rashladi prostor nego da je svaki čas uključujete i isključujete.

Povedite računa o tome da tokom noći dobro provjetrite i rashladite prostorije, kao i da ne spuštate temperaturu klimom više nego što je neophodno. Takođe, važno je da redovno čistite klima-uređaj. (novi.ba)

Odgovori