7 ZNAKOVA DA SE TIJELO VEĆ DUGO BORI SA VISOKIM ŠEĆEROM: Sve se vidi na očima i nogama – reagujte dok ne bude kasno!

Zdravlje

7 ZNAKOVA DA SE TIJELO VEĆ DUGO BORI SA VISOKIM ŠEĆEROM: Sve se vidi na očima i nogama – reagujte dok ne bude kasno!

Ukoliko duže vreme se borite sa povišenim šećerom u krvi, to bi mogao da bude veoma pouzdan pokazatelj dijabetesa ili preddijabetskog stanja, piše Mondo.rs.

Problem je što mnogi često i ne znaju da imaju ovaj problem, pa ne reaguju na vrijeme, odnosno tek kada funkcoja pankreasa bude ozbiljno narušena i bolest se razvije. Britanski endokrinolog dr Efi Kara iz bolnice Princes Grejs ukazala je na manje poznate simptome povišenog šećera u krvi, a koji se manifestuju u očima i stopalima.

Simptomi vidljivi na nogama

Prema dr Kari, kada je krv “slatka”, normalna cirkulacija tijela je oštećena i periferni krvni sudovi koji su ujedno i najduži, su prvi na udaru. Njihova loša funkcija, ondosno nedovoljno snabdijevanje krvlju se prvenstveno primećuje u nogama i stopalima.

Tada dolazi do razvoja takozvane periferne neuropatije, odnosno oštećenja nerava ekstremiteta, a evo koji simptomi se u tom slučaju javljaju:

utrnulost prstiju na nogama
trnci u prstima
osjećaj “pečenja” u stopalima
trnci ili oštri bolni bol u nogama, stopalima,
manja povreda, poput plika ili modrice, postaje komplikovanija i stvara zbiljniji problem.
“Ljudi koji duže vrijeme imaju visok nivo šećera u krvi mogu da izgube osjetljivost na stopalima, od vrhova prstiju pa do pete”, kaže dr Kara.

Simptomi vidljivi na očima

Druga posljedica hronično povišenog šećera u krvi je abnormalna promena u zdravlju očiju, rekla je dr Kara. Prije svega, zahvaćeni su mali krvni sudovi, a sa njima i mrežnjača, dio zadnjeg dijela oka koji je osjetljiv na svetlost.

“Skokovi šećera u krvi mogu prouzrokovati zamućenje vida, ali kada se nivo šećera normalizuje, on se ponovo poboljšava. Kada povišeni nivo šećera postane konstantan, u mrežnjači se mogu razviti abnormalni krvni sudovi, oštećujući centralni i periferni vid. Takođe, makula, centralni dio oka može da nabrekne, a sve to uzrokuje gubitak vida”, objasnila je doktorka. (novi.ba)

Odgovori