PRIJE IZLASKA IZ KUĆE OBAVEZNO POJEDITE KISELI KRASTAVAC: Nefrolog savjetuje – ne slutite šta će se dogoditi u organizmu

Zdravlje

PRIJE IZLASKA IZ KUĆE OBAVEZNO POJEDITE KISELI KRASTAVAC: Nefrolog savjetuje – ne slutite šta će se dogoditi u organizmu

Iako većina ljudi ne smatra da je ukiseljeni krastavac zdrava hrana, on ima višestruku korist za zdravlje.

Toplo vrijeme opterećuje ne samo kardiovaskularni sistem već i organe koji uklanjaju višak tečnosti iz organizma – pluća, kožu i bubrege. Zato se tokom ljetnih mjeseci često javljaju upale pluća, ali su ipak najviše pogođeni bubrezi. Nefrolog Ivan Litvinov upozorava na pogrešne stvari koje radimo u želji da se zaštitimo od vrućine.

Što se više skala na termometru podiže, to više grešaka pravimo u odnosu na naše tijelo. Jedna od najvećih je što pijemo vodu bez prestanka. Iako je hidratacija nepohodna, prekomjeran unos tečnosti može da bude štetan.

“Ako se pije previše vode tokom dana, pravi se nepodnošljivo opterećenje za bubrega. Jednostavno nemaju vremena da sve to prerade. Ovo je posebno opasno za ljude sa problemima sa bubrezima, hipertenzijom i kardiovaskularnim bolestima. Povećava im se zapremina cirkulišuće krvi, povećava se hipervolemija ( povećanje zapremine krvi) . Ovo na kraju može dovesti do pogoršanja hroničnih bolesti” objašnjava ljekar. Najbolje je što možete učiniti za svoje zdravlje da unosite istu količnu tečnosti uvek.

Kako sačuvati bubrege?

Glavno pravilo je da popijete malo slane vode ako vas muči jaka žeđ. Kada izlazite na vrelu ulicu, pojedite mali kiseli krastavac ovo će vam pomoći da se manje znojite i budete manje žedni. Nemojte jesti previše toplu hranu i često se tuširajte, piše Lepa i srećna. (novi.ba)

Odgovori