CURI VAM NOS ZBOG “KLIME”? Nemojte bacati pare na skupe preparate, 1 namirnica riješiće problem

Zdravlje

CURI VAM NOS ZBOG “KLIME”? Nemojte bacati pare na skupe preparate, 1 namirnica riješiće problem

Slana voda je sjajan kućni lijek za ublažavanje iritacije koju izaziva curenje nosa

Kad nos procuri, bilo da je zbog klime ili vas hvata prehlada, može vam pomoći namirnica koju ima svaka kuća. Nemojte bacati pare na skupe preparate i suplemente kako biste olakšali sebi muke.

Iskoristite namirnicu bez koje se ne može zamisliti priprema nijednog jela.

Zašto nos curi?

Curenje nosa svakako nije prijatno, ali pomaže da se tačno utvrdi eventualno postojanje zdravstvenih problema. Po prirodi i boji sekreta, iskusni ljekar može lako da otkrije od čega je pacijent bolestan. Međutim, u većini slučajeva, ova pojava je samo posljedica prehlade ili alergije.

“Uzroci curenja nosa mogu biti virusna ili bakterijska infekcija, alergijska reakcija, suv vazduh sa puno prašine, dugotrajna izloženost klimi. Istovremeno, u svim slučajevima, tretman je isti: isperite nos slanom vodom i uklonite sekret iz nosa”, napominje otolaringolog Alena Verevkina.

Slana voda je sjajan kućni lek za ublažavanje iritacije koju izaziva curenje nosa. Ako dodate so u mlaku vodu razredićete sekret i na taj način olakšati njegovo izbacivanje. Osim toga, so je i dezinficijens koji uništava štetne mikrobe u nosu.

Kako pripremiti slanu vodu?

Potrebno je pomiješati pola supene kašike soli u dvije šolje tople destilisane vode. Zabacite glavu unazad sipajte po nekoliko kapi slanog rastvora u svaku nozdrvu. Udahnite da bi se slana tečnost dublje uvukla u nosne kanale,  a malo zatim ispušite nos i izbacite sekret. Postupak ponavljajte dok se stanje ne popravi.

Kako se još na prirodne načine može liječiti curenje nosa?

Ljekari napominju da je ovde ključno reagovati brzo. Čim je nos počeo da curi, neophodno je odmah pristupiti lječenju. Prvi korak jeste da pojačate unos tečnosti. Umjesto vode, bolje je uzimati topli biljni čaj, a nije na odmet dodati i malo meda i limuna. Vruće mlijeko sa medom i malo sode bikarbone takođe efikasno pomaže kod prehlade, a takođe je važvo i redovno provjetravati prostorije.

Takođe se preporučuje inhaliranje dva puta dnevno – ujutru i uveče. Najbolje je ako to uradite pola sata nakon obroka ili fizičke aktivnosti. Inhalacija ne bi trebalo da traje duže od 15 minuta.

Ako i dalje imate problem sa curenjem nosa, savjet je svakako da se obratite otolaringologu. (novi.ba)

Odgovori