Hrabrost devojčice (14) ZADIVILA region: Usred noći pobegla od oca ZLOSTAVLJAČA, napravila plan sa majkom

Svijet

Hrabrost devojčice (14) ZADIVILA region: Usred noći pobegla od oca ZLOSTAVLJAČA, napravila plan sa majkom

Hrabrost 14-ogodišnje devojčice sa šireg područja Banjaluke, koja se tokom noći spasila od oca zlostavljača, nikoga nije mogla ostaviti ravnodušnim.

Devojčica je živela u porodičnom domaćinstvu sa ocem i bratom, ali bez majke, koja je, kako bi prehranila svoju decu, morala otići i raditi u inostranstvo.

Prijava o nasilju u porodici nije bilo, ali su postojale sumnje, koje su kulminirale pre nekoliko dana kada je otac s*ksualno zlostavljao svoju maloletnu ćerku.

Celi plan spasavanja iz ruku zlostavljača devojčica je napravila s majkom.

Naime, kritične noći poslala je poruku majci u kojoj je napisala samo jednu reč, a nakon toga je usledio gotovo nevjerovatan plan na osnovu kojeg je devojčica uspela neopaženo da se izvuče iz porodičnog doma, kako je otac ne bi primetio.

Svakako da je otežavajuća okolnost po devojčicu, pored toga što je bila žrtva s*ksualnog zlostavljanja, bilo i što je otac u kući imao naoružanje.

Poruka koja je promenila sve

Učenica osnovne škole u Banjaluci poslala je majci jednostavnu poruku u kojoj je pisalo „Mama!“, što je majci bio dovoljan znak da shvati kako se sa njenom kćerkom dogodilo nešto strašno, te da je hitno mora izvući na sigurno.

To strašno u stvari je bio čin zlostavljanja od strane oca, koji je u međuvremenu, zahvaljujući brzoj i adekvatnoj reakciji policije i nadležnih stručnih službi, uhapšen i pritvoren.

Nakon poruke, majka devojčice se odmah javila svojoj kćerki i do najsitnijih detalja objasnila na koji način neopaženo da izađe iz kuće, kako zlostavljač ne bi ni posumnjao šta se dešava.

Majka je devojčici savjtovala da sačeka dok otac zaspe, pa da kroz prozor izađe iz kuće.

Pre toga je kćerki savjetovala da ništa ne govori mlađem bratu, za kojeg je utvrđeno da nije bio žrtva zlostavljača.

Pre bježanja iz porodičnog doma, devojčica je pozvala policiju kako se ne bi dogodilo da je otac naknadno uhvati.

Policija je odreagovala pravovremeno i krenula na navedenu lokaciju. Devojčica je, nakon poziva, sela na bicikl i pobegla od kuće.

U jednom trenutku, dok je bežala, djvojčica je vidjela farove automobila, ali kako bi se uverila da je u pitanju policija, a ne otac koji je možda krenuo za njom, morala se sakriti pored lokalnog puta.

Hapšenje

Na sreću, videvši da se ipak radilo o policiji, devojčica je izašla na put. U par rečenica ispričala je policiji šta se dogodilo, kroz šta je prošla, a zatim su alarmirane i stručne službe banjalučkog Centra za socijalni rad. Otac zlostavljač ubrzo je uhapšen i pritvoren, a informacija da je uhapšen oko dva sata ujutro samo potvrđuje sve navedeno.

Tokom pretresa kuće osumnjičenog pronađeno je i nelegalno naoružanje.

Inicijale osumnjičenog, kao ni druge detalje ovog slučaja ne želimo otkrivati zbog zaštite identiteta žrtve, kao i njenog dugog puta kroz koji mora proći da prebrodi svu tragediju koja je zadesila.

U međuvremenu, devojčica i njen brat smešteni su u Sigurnu kuću, a majka je u rekordnom vremenu, tačnije odmah nakon primljene poruke, spakovala stvari i iz inostranstva došla u Banjaluku kako bi bila podrška svojoj deci.

Osumnjičeni otac u međuvremenu je pritvoren zbog više krivičnih dela, tačnije zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično delo obljuba nad detetom mlađim od 15 godina, krivično delo omogućavanje uživanja opojnih droga i krivično delo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Kada je u pitanju sudska praksa u konkretnim slučajevima, u proteklom periodu na višegodišnje zatvorske kazne osuđen je veći broj zlostavljača dece, mahom njihovih očeva, te bliskih rođaka.

S druge strane, sve žrtve s*ksualnog nasilja su posebno zbrinute u sigurnim kućama. (objektiv.rs)

Odgovori