Bakino pismo unuci koje je raznežilo svet: “Ne boj se pada, to je jedini način da naučiš da ustaješ i kada ti se plače”

Zanimljivosti

Bakino pismo unuci koje je raznežilo svet: “Ne boj se pada, to je jedini način da naučiš da ustaješ i kada ti se plače”

Jedna baka je napisala pismo novorođenoj unuci i oduševila svet.
Draga moja, ovo pismo sam mogla da napišem pre četvrt veka, za tvoju mamu… Ali tada sam imala dvadeset pet godina i bavila se drugim pitanjima: kako da prehranimo porodicu, hoću li uspeti da odvedem dete u vrtić i stignem na predavanje. Tvoj deda je radio noćne smene i nije mogao da mi se nađe kada je tvoja mama po celu noć plakala zbog čestih dečjih bolesti. Sad imam pedeset godina i malo više iskustva koje bih htela da podelim s tobom. Ne tvrdim da znam sve o životu, ali na kraju krajeva ja sam tvoja baka i želim da budeš srećna. A ovi moji saveti ti u tome neće smetati!
Emotivno pismo jedne mame: ‘Moje si dete zauvek, ali moja beba samo godinu dana’

 1. Ne boj se padanja
  Ljuljaj se, klizaj se, vozi biciklu, rolere i ne plaši se da ne padneš. Boleće, ali ćeš ujedno naučiti da budeš brza, i da ustaješ kada ti se plače.
 2. Ne boj se da pokažeš svoje gledište
  Nije tvoja obaveza da ćutiš ako ti se nešto ne dopada ili se s nečim ne slažeš. Ne skrivaj svoje mišljenje ni zbog drugarstva ni zbog ljubavi. Ukoliko ne čuju šta ti imaš da kažeš ili traže da budeš lojalna – mani se takvog i drugarstva i ljubavi.
 3. Ne stidi se da se izviniš
  Samo hrabre devojke umeju da se izvine i sagledaju svoje greške, a ja bih baš volela da ti budeš takva. Nije lako reći: “Izvini, nisam bila u pravu. Kako mogu da popravim situaciju?” Ali tome se treba naučiti, a kad to naučiš, niko te više neće pobediti.
 4. Ne boj se da dobiješ lošu ocenu
  Jedinica uopšte nije strašna stvar. Jedinica ti ukazuje na slabe tačke i govori ti na čemu treba da poradiš. Slabija ocena ne znači da si glupa. To ti je samo motivacija za rad. Tako je i tokom života, kad napustits školu. Porazi su sastavni deo života i nisu nimalo loši.
 5. Ne boj se toga da ne budeš popularna
  Dok sve popularne šmizle bude išle po žurkama, gubile vreme po raznim ćoškovima, danima se baktale po internetu kačeći svoje fotografije, ti ćeš lepo savladati recimo streljaštvo, jahanje, pevanje… Sa osamnaest godina te popularne će i dalje peglati stolicu pred kompjuterom, a ti ćeš tada već osvajati svet i, možda, zaista krenuti na put oko sveta.
 6. Ne boj se toga da drugima budeš “čudna”
  Toga se ne boji ni tvoja baba.
 7. Ne boj se da se udaš ili da se ne udaš
  Kada porasteš, nikog ne treba da interesuje imaš li burmu na ruci ili nemaš. No, ako si odlučila da su udaja i porodični život za tebe – nastoj da upoznaš čoveka svog života, i onda će sve biti dobro. Neće te nervirati čak ni razbacane čarape po celoj kući. Uz to, biće tu neko da te uveče izmasira, i imaćeš s kim da prošetaš psa…
 8. Ne boj se rađanja
  Neću te lagati – boli, ali to je nešto najlepše što se može dogoditi u životu jedne žene (domacikolaci.net)

Odgovori