EVO KAKO DA IZLIJEČITE KURJE OKO – OVA SMJESA ĆE VAM POMOĆI: Žuljevi nestaju kao rukom odnešeni

Zanimljivosti

EVO KAKO DA IZLIJEČITE KURJE OKO – OVA SMJESA ĆE VAM POMOĆI: Žuljevi nestaju kao rukom odnešeni

Kurje oko u medicinskoj terminologiji je poznato kao clavus, a riječ je o jednom od najčešćih tegoba koje napadaju naša stopala i smetaju nam da normalno hodamo. Bolovi koje izaziva kurje oko su intenzivni i teško izdržljivi, posebno na pritisak dok hodamo ili zbog uske obuće koju nosimo.

Najsličnija pojava kurjem oku je žulj, ali zamislite neki tvrdi žulj koji se stalno vraća i na čijem je mjestu koža zadebljana i bolna na dodir.

Na sreću postoje neki prirodni lijekovi za kurje oko i tvrdu kožu na stopalima.

Lijek za kurje oko i tvrdu kožu na stopalu

Pokušajte neku od metoda koje donosimo. Pomoći će vam da uklonite kurje oko ili tvrdu kožu koja se pojavila od žuljeva.

Kurje oko na stopalu

Da bi riješili problem namočite stopala u vrućoj vodi na večer, prije nego odete u krevet. Pažljivo ih obrišite čistim ručnikom i na problematična mjesta nanesite limunov sok. Ponavljajte ovaj postupak svake večeri, sve dok ne postignete željene rezultate.

Lijek za kurje oko je i ricinusovo ulje. Nakapajte malo ricinusovog ulja na kurje oko i lagano ga utrljajte. Ponavljate postupak, sve dok ricinusovo ulje ne omekša kurje oko – da ono samo ispadne.

Svježi ananas još je jedan prirodni lijek za kurje oko. Nemojte koristiti ananas iz konzerve, nego svježe rezani ananas. Odrežite komad potrebne veličine i prislonite ga na kurje oko ili zadebljanu kožu. Pričvrstite ananas čistim zavojem i pustite da stoji preko noći. Ujutro skinite zavoj i ananas, namočite stopala u jako toploj vodi, i pokušajte ukloniti kurje oko. Ako je ananas djelovao, kurje oko bi trebali lako da uklonite.

Za tvrdu kožu između nožnih prstiju pripremite oblog od esencije i zimzelena te stavljajte ga ujutro i navečer kroz nekoliko dana. Tvrdu kožu možete omekšati i čestim nanošenjem maslinovog ulja, ulja od sezama, ricinusovim uljem ili uljem od pšeničnih klica.

Možete pokušati sa kupkom od stolisnika. Jednu šalicu lista ove biljke i jednu žličicu soli stavite u 3 litre ključale vode, i odmah skinite sa vatre. Poklopite lonac i ostavite da se ohladi do ugodne temperature. Nakon toga procijedite tekućinu i u njoj namačite stopala. Ponavljajte po nekoliko puta dnevno.

Bijeli luk može djelovati kao lijek za kurje oko. Potrebno je presjeći jedan češanj bijelog luka i presječeni dio prisloniti na kurje oko ili žulj. Postupak ponavljajte nekoliko večeri za redom, dok ne vidite poboljšanje.

Možete naribati sirovi krumpir i njega priviti na žulj prije spavanja. Postupak se ponavlja nekoliko večeri za redom, sve dok ne vidite poboljšanje.

Kurje oko možete odstraniti pomoću postolarske smole. Nanesite postolarsku smolu na kurje oko ili žulj, pa preko nje zalijepite leukoplast ili komadić polivinila. Flanelsku krpu treba dobro natopiti pepelom od drva i ugrijati na ploči štednjaka da bude sve vruće. To sve stavite na kurje oko. Ponavljajte postupak tri puta na dan, i tako par dana – dok ne uklonite problem.

Posebna napomena

Trebate znati da se kurje oko može vratiti, što znači da je prevencija možda i najbolje rješenje za ovu pojavu.

Čak i kada se odstrani operacijom clavus se može vratiti – odnosno, njegov je povratak gotovo siguran. Preporučujemo da pazite na stopala, da budu suha i da ih „poštedite“ nepotrebnog trenja i iritacije kože.

Kupujte samo kvalitetne cipele, i birajte model i broj koji odgovara vašim stopalima. Nosite pamučne čarape, a izbjegavajte vunu i sintetička vlakna koja mogu nadražiti kožu. Ako se kurje oko pojavi zbog neprirodnog polo­žaja stopala, onda bi možda trebali razmisliti o korištenju ortopedskih uložaka za cipele.

Kako spriječiti kurje oko?

Potrudite se uvijek nositi cipele koje su prozračne, najbolje od prirodnih materijala poput kože ili tkanine. Kupujte samo odgovarajuće cipele – koje pristaju veličinom i oblikom za vaše stopalo. U cipelama trebate imati dovoljno prostora, da se prsti kreću, ali ne previše prostora da stopala klize unutar cipela. Birajte cipele sa čvrstim potpeticama, a obuću obujte na odgovarajuće čarape. Izbjegavajte obuću koja ima zašiljene vrhove i visoke potpetice.

Ako bude potrebno, vaš će vam ortoped preporučiti korektivne uloške ili korektivne cipele, ako se vaši potplati ili pete nejednako troše.

Simptomi kurjeg oka

Prepoznat ćete kurje oko po mjestu pojavljivanja i nekim drugim karakteristikama.

Kurje oko se najčešće pojavi na tabanu, malom prstu ili na gornjoj strani nožnog prsta. Kada je mekano, kurje oko karakterizira ružičasti ili crveni dio kože sa tankim i glatkim središnjim dijelom. Zahvaćeno područje na početku postaje crveno i bolno, a javljaju se i žuljevi. Žuljevi s vremenom postaju tvrđi i deblji, a ponekad su izuzetno bolni. (Alternativa.hr)

Odgovori