Ovo čudesno povrće jača imunitet, smanjuje rizik od srčanih bolesti i godi probavi

Zdravlje

Ovo čudesno povrće jača imunitet, smanjuje rizik od srčanih bolesti i godi probavi

VRIJEME je da svoje salate, sendviče i druga jela obogatite korabom. Riječ je povrću neobičnog izgleda koje istovremeno ima blag, slatkast i papren okus. Iako izgleda poput korjenastog povrća, pripada obitelji križastog, uz kupus, brokulu i cvjetaču.

Koraba je puna vitamina, minerala i drugih hranjivih sastojaka. Jedna šalica sirove korabe sadrži 83.7 miligrama vitamina C i 0.203 miligrama vitamina B6. Vitamin C ključan je za imunološku obranu, dok vitamin B6 pojačava reakciju imunološkog sustava na širok spektar bolesti.

Osim što sadrži druge važne hranjive sastojke, poput vitamina A, folata, magnezija, mangana i kalija, koraba je važan izvor snažnih biljnih spojeva koji mogu smanjiti upalu u tijelu. Ti spojevi uključuju antocijanine, glukozinolate i izotiocijanate, piše Journal of Preventive Nutrition and Food Science.

Osim toga, studija objavljena u časopisu American Heart Association pokazala je da je konzumacija križastog povrća, poput korabe, povezana sa smanjenim rizikom od ateroskleroze u žena, a time i smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Razlog? Glukozinolati u križastom povrću mogu proširiti krvne žile. Druga studija iz American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da visok unos antocijanina može smanjiti ukočenost arterija i smanjiti krvni tlak u žena.

Uz sve navedeno, koraba je također bogata topivim i netopivim vlaknima. Obje su vrste vlakana ključne za zdravo crijevo koje je povezano sa zdravijim imunološkim sustavom i smanjenim rizikom od bolesti crijeva, putem časopisa Nutrients.

Kako konzumirati korabu?

Nakon što temeljito ogulite vanjsku koru, koja je tvrda i neprobavljiva, možete uživati ​​u korabi kako god poželite – sirovoj, kuhanoj na pari ili u vodi, čak i prženoj. Korabom u salati možete zamijeniti krutone, dok će vaš sendvič učiniti hrskavim. Možete je naribati na tanke, sitne trakice i dodati salati od kupusa, narezati na komade i pirjati s češnjakom i maslinovim uljem, peći na roštilju uz svoje omiljeno ljetno povrće. Dodatni bonus je da je i lišće jestivo. (index.hr)

Odgovori