“Svi misle da je sjajno, ali…”: Milan iz Srbije otkriva kako je živeti u Švajcarskoj i koliko se zaista može zaraditi…

Ispovijesti

“Svi misle da je sjajno, ali…”: Milan iz Srbije otkriva kako je živeti u Švajcarskoj i koliko se zaista može zaraditi…

Švajcarska važi za jednu od najboljih zemalja za život, ipak, ona je i veoma skupa. Milan V. iz Srbije već godinama živi u Bernu, gde radi kao grafički dizajner za platu koja od 6.000 franaka, Pošto je često dobijao komentare tipa “tebi je lako, živiš u Švajcarskoj”, rešio je da otkrije koliko zaista košta život u ovoj zemlji.

“Plata od oko 6.000 franaka zvuči super, ali to je bruto iznos. Kada se odbije porez, ostane oko 4.700 franaka (oko 4.300 evra) na računu. Najveći izdatak je svakako stan. Kirija u Švajcarskoj je sve samo ne jeftina, ali se i dalje više isplati nego da posedujete nekretninu, verovali ili ne, pošto su porezi na imovinu enormni (naravno, ukoliko niste multimilioner pa to možete finansijski da izdržite)”, objašnjava Milan i dodaje da se zbog cene najma odlučio za život u predgrađu.

“Kirija za jednoiposoban stan je 1.500 franaka, što znači, da mi ostaje 3.200. Cena hrane u supermarketima je veća nego u Srbiji, a o restoranima da i ne govorim Trudim se da što više spremam hranu kod kuće, kako bih uštedeo novac, s obzirom da bih vrlo brzo bankrotirao da se hranim napolju. Na hranu mesečno potrošim oko 600 franaka, jer često kupujem namirnice na akciji, što znači da mi ostaje 2.600. Cene interneta i za mobilni telefon se razlikuju od paketa do paketa, mene to skupa košta 160 evra, nakon čega mi ostaje 2.440. Na komunalije ide još oko 450 franaka na komunalije, nakon čega grubo ostajem na oko 2.000. Da napomenem i da je u Švajcarskoj je obavezno i zdravstveno osiguranje, koje ima nekoliko različitih paketa, pa birate u skladu sa potrebama i finansijskim mogućnostima. Ja sam odabrao paket koji je malo bolji od najosnovnijeg, i to me košta 300 franaka mesečno”, navodi Milan.

Kako kaže, kada poplaća sve to, ostaje mu samo 1.700 franaka, sa kojima može da poplaća još neke troškove.

“Naravno, frizer je takođe stavka koja uzima finu cifru. Šišanje je oko 40 franaka, a s obzirom da se šišam dvaput mesečno, to zadovoljstvo me košta 80 franaka. Uz to, na izlaske u bioskop, piće ili večeru s prijateljima mesečno potrošim još 200-300 franaka, tako da mi na kraju meseca ostane otprilike oko 1.300 franaka u džepu. Na svu sreću, uglavnom se vozim biciklom, pa nemam troškove za automobil”, kaže Milan.

Dodaje da je ipak uprkos ogromnim troškovima, Švajcarska odlično mesto za život.

“Postoji mogućnost poslovnog napretka u svakom pogledu, a samim tim i većih primanja. Uz to, veliki broj kompanija isplaćuje i punu 13. platu. Pored toga, zemlja je izvanredno uređena, sve je jasno precizirano, zakon se poštuje i nećete naići na nepredviđene i neprijatne situacije ukoliko poštujete sistem koji savršeno funkcioniše”, navodi Milan. (MONDO/Blic Biznis)

Odgovori