PARADAJZ JE KRALJ ZDRAVOG ORGANIZMA: EVO ŠTA SVE LIJEČI I ZAŠTO GA MORAMO STALNO KONZUMIRATI

Zdravlje

PARADAJZ JE KRALJ ZDRAVOG ORGANIZMA: EVO ŠTA SVE LIJEČI I ZAŠTO GA MORAMO STALNO KONZUMIRATI

Paradajz je glavni prehrambeni izvor antioksidansa likopena, koji je povezan sa mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjeni rizik od srčanih bolesti i raka. Također su odličan izvor vitamina C, kalijuma, folata i vitamina K.

Zdravstvene dobrobiti Paradajza

Konzumacija paradajza i proizvoda na bazi paradajza povezana je s poboljšanim zdravljem kože i manjim rizikom od srčanih bolesti i raka.

Zdravlje srca

Bolesti srca – uključujući srčane i moždane udare – najčešći su uzrok smrti na svijetu. Studija na muškarcima srednjih godina povezala je nizak nivo likopena i beta-karotena u krvi s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara.

Sve više dokaza iz kliničkih ispitivanja sugerira da dodatak likopena u ishranu može pomoći u snižavanju LDL (lošeg) holesterola Paradajz takođe pokazuje zaštitni učinak na unutarnji sloj krvnih žila i mogu smanjiti rizik od zgrušavanja krvi

Zdravlje kože

Paradajz se smatra korisnim za zdravlje kože . Hrana na bazi rajčice bogata likopenom i drugim biljnim spojevima može zaštititi od opeklina

Zaključak

Paradajz je sočan i sladak, pun antioksidansa i može pomoći u borbi protiv nekoliko bolesti. Posebno su bogati likopenom, biljnim jedinjenjem povezanim s poboljšanim zdravljem srca, prevencijom raka i zaštitom od opeklina. Paradajz može biti vrijedan dio zdrave prehrane .

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.(biljkeza.com)

Odgovori