IMATE LI SIVU, ISPUCALU KOŽU NA LAKTOVIMA? Ovaj simptom ne smijete zanemariti, odmah kod ljekara

Zdravlje

IMATE LI SIVU, ISPUCALU KOŽU NA LAKTOVIMA? Ovaj simptom ne smijete zanemariti, odmah kod ljekara

Trenje ili prtisak na laktove obrazuje nagomilavanje debele i mrtve kože što prouzrokuje da ona pocrni. Bilo koja osoba, bez obzira na boju kože, može da ima tamne i suve laktove. Ako se tamne fleke na laktovima javljaju bez objektivnih razloga, trebalo bi da posetite dermatologa, jer one mogu da ukažu na ne tako bezazlene poremećaje u telu.

Koji su to objektivni razlozi? Ako se snažno i neprestano naslanjate na sto laktovima, ili nosite garderobu od grubih tkanina, pa iritirate ova područja ili, pak, ne održavate higijenu…

Međutim, uzrok ovih tamnih fleka mogu biti i sledeća stanja:

Disbakterioza – u ovom stanju se javljaju poremećaji u crevnoj mikroflori, telo teško apsorbuje hranljive materije, vitamine i mikroelemente neophodne za zdravlje celog organizma, uključujući i kožno tkivo. U slučaju crevne disbioze, dolazi do povećane suvoće i promene boje kože na zglobovima lakata.

Psorijaza – na prevojima lakta i kolena formiraju se grupe neravnina na koži. One su preterano suve, često ispucale, crvene ili tamnije boje. Obično se pojavljuju na mestima koja su često izložena trenju ili pritisku.

Hipovitaminoza – nedostatak osnovnih vitamina A i E, neophodnih za zdravlje kože, dovodi do dehidratacije tkiva. Posle toga, koža postaje tanka, postaje suva, puca, a na laktovima koža izgleda “mrtvo”, dobija sivkastu nijansu.

Dijabetes – često se javljaju i kod šećerne bolesti, kad je šećer loše regulisan, posebno u slučaju hiperglikemije (povišen nivo glukoze u krvi), kada postoje poremećaji metabolizma proteina, masti ili minerala.

Hipotiroidizam – javljaju se u slučaju bolesti štitne žlezde, kada se proizvodnja hormona ove žlezde smanjuje. Ponekad se naziva i sindrom prljavih lakata.

Sve ove bolesti mogu izazvati promene u boji laktova, gruba područja kože na lakatnim prevojima.

Sedam prirodnih preparata za tamne i suve laktove:

Soda bikarbona i mleko

Kurkuma, med i mleko

Šećer i maslinovo ulje

Limun i med

Maslinovo ulje

Aloe vera

Sirće i jogurt. (novi.ba)

Odgovori