TRAVAR MOMČILO OTKRIVA: Ova biljka je najbolja kod upale grla, ALI SAMO AKO JE OVAKO KORISTIMO

Zdravlje

TRAVAR MOMČILO OTKRIVA: Ova biljka je najbolja kod upale grla, ALI SAMO AKO JE OVAKO KORISTIMO

Kada nas zaboli grlo, obično je prva stvar koju radimo – ispiranje žalfijom. To zaista pomaže, ali travar Momčilo Antonijević za RTS upozorava da jedna greška može da bude opasna!

“Žalfija je fantastična biljka, ona je bukvalno spasiteljka i pored koprive, gaveza, kantariona, to je jedna od mojih omiljenih biljaka. Ono za šta se uvijek prvo vezuje je upala grla, krajnika. Nije to nimalo slučajno jer žalifija sadrži veliku koncentraciju što esencijalnog ulja, što tanina, tanini su materije koje su se nekad koristile za štavljenje kože, koje zapravo imobilišu bakterije koje žive u usnoj duplji ili crijevima i na taj način deluju antiseptično”.

Međutim, nije svejedno kako pripremate čaj koji ćete da pijete, a kako onaj kojim ćete da ispirate grlo.

“Ako pripremate čaj za ispiranje grla, žalfiju ne treba da kuvate jer na taj način u tom čaju ostaje i esencijalno ulje i tanini. Treba vam 250 mililitara vode, pustite da provri, jedna dobra supena kašika žalfije, ubacite kada voda proključa, skinete sa šporeta i ostavite da stoji minimum pola sata, idealno sat vremena. Nakon toga procedite i koristite za ispiranje grla. Ispijanje ovakvog čaja se ne preporučuje zbog tog ketona, koji je potencijalno opasan i koji se nalazi u esencijalnom ulju žalfije i koji kod osjetljivih ljudi i male djece može da izazove konvulzije. Ako ste osjetljivi ili želite da dajete žalfiju djeci, potrebno je da je prokuvate nekoliko minuta. Na taj način esencijalno ulje isparava i taj čaj od žalfije onda može da se pijucka. Nemojte piti vreo čaj kad imate upalu grla”.

On kaže da je za bol u grlu najbolje kombinovati ispiranje i ispijanje čaja od žalfije, a otkriva i za šta je još korisna ova biljka.

“Ovaj čaj je koristan za mnoge stvari, žalfija je dobar hormonalni balanser, jako dobro djeluje na naše organze za varenje, fantastične rezultate daje kod gljivičnih infekcija. Žalfija je ukusna jestiva biljka, jako je lijep čips od žalfije”.

I majčina dušica je takođe biljka koja može da pomogne kod bola u grlu.

“Kod upale grla bih pomenuo i majčinu dušicu. Već smo rekli da žalfija djeluje na bakterijske i gljivične infekcije, majčina dušica djeluje na vrlo sličan način, bori se i protiv gram pozitivnih i gram negativnih bakterija, dobar je lek protiv gljivica, ali odlično deluje i protiv virusa, pošto upala grla može biti i virusna. Majčinu dušicu nikada ne treba kuhati jer je esencijalno ulje ono što je izuzetno lekovito u njoj. Samo prelivanje ključalom vodom, jedna supena kašika za odrasle, jedna kafena kašika za djecu”.

Kod ovog problema pomaže i divlja kupina.

“Divlja kupina je vrlo malo poznata, a vrlo rasprostranjena, list divlje kupine sadrži velike količine tanina i zbog toga se koristi kod upaljenog grla, posebno kod gnojnih angina. Mogu da ga koriste i mala djeca, dobro zaustavlja proliv zbog tanina. Ne preporučujem upotrebu pitome kupine jer nema toliko ljekovitih sastojaka kao divlja, a drugo, često se tretira raznim pesticidima, hemikalijama… Čaj se priprema tako što se jedna kašika prelije šoljom ključale vode, ostavi se da stoji minimum pola sata, procijedi se i pije”.

Travar Antonijević napominje da upalu grla liječe i čaj od crnog i belog sleza, a objašnjava i kako se pripremaju.

“Čaj od crnog sleza je vrlo blag, sadrži malo tih taninskih materija, ali sadrži sluzi koje podmazuju cijelu iritiranu regiju, tako da može da se koristi i kod male djece. Može da se koristi i čaj od bijelog sleza, ali ova dva čaja se potpuno drugačije pripremaju. Čaj od bijelog sleza se priprema od korjena bijelog sljeza, tako što se isključivo preliva hladnom vodom, stoji minimalno dva sata, idealno preko cijele noći, sutradan se procedi i pije. Čaj od crnog sleza se dobija prelivanjem ključalom vodom, isti postupak kao kod majčine dušice”.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.(novi.ba)

Odgovori