ZBOGOM ČUKLJEVIMA: Jednostavna, narodna rješenja za napst zvanu čukljevi, zauvijek nestaju!

Zdravlje

ZBOGOM ČUKLJEVIMA: Jednostavna, narodna rješenja za napst zvanu čukljevi, zauvijek nestaju!

Ako imate čukljeve i tražite rješenje, ovo je tekst za vas. Lečenje čukljeva je moguće na nekoliko načina. Nađite onaj koji vam najviše odgovara i riješite ih se zauvijek.

Čukljevi ne samo da čine da vaša stopala izgledaju ružno i deformisano, nego ujedno i bole i čine kupovinu cipela opasno teškim izazovom. Ako ih imate, od mode ste se, što se obuće tiče, vjerovatno već oprostili.

Dobra voijest je da ih se možete riješiti i u nastavku ćemo vam objasniti kako.

Za početak, upoznajmo se sa problemom!

Šta su čukljevi?

Čukljevi izgledaju kao kvrge na stopalima koje izlaze negde iz podnožja vašeg palca ili malog prsta. U suštini to i jesu – koštane izrasline koje se stvaraju u osnovi vašeg palca na stopalu, tamo gde je metarzofalangealni zglob. Stručno se nazivaju hallux valgus.

Kako nastaju čukljevi?

Čukljevi nastaju kada prst usled nekog razloga, ispada iz svog ležišta, pa njegov zglob postane veći i štrči van stopala u vidu kvrge.
Koža oko čuklja može biti normalna, ali nije retkost ni da bude crvena i otečena.

Ovo nekad može biti nasledno stanje, posledica nekih bolesti koje oštećuju zglobove (kao što je artritis), a nekada i sami možete doprineti da do ovoga dođe.

U ovom drugom slučaju, reč je o svojevrsnom stresu kojem je vaše stopalo bilo izloženo, kao što je recimo nošenje preterano uskih cipela naročito na vrhu (špic cipele) koje forisaju palac da se vrhom pribije u uz prst do njega, dok njegov donji deo ispada iz ležišta i stvara čukalj.

Čukljevi na rukama

Čukljevi na rukama su koščate izrasline koje se formiraju na zglobovima ruku, a prvenstveno na prstima. Nastaju kada hrskavica koja štiti površinu zglobova ošteti, bilo zbog starenja ili povrede. Vremenom ova hrskavica okošta i ne može više da štiti zglobove. Na prstima se javljaju čvorovi u vidu čukljeva na rukama.

Čukljevi na nogama

Uobičajeno je da se ova problematika javi na stopalima. Međutim, palac nije jedini koji strada i čukljevi se, u zavisnosti od okolnosti, mogu pojaviti na raznim mestima. Kada govorimo o čukljevima na nogama, razlikuju se čukljevi na palcu, čukljevi na peti i čukljevi na malom prstu.

Čukljevi na nogama najčešće se javljaju kod žena. Prema nekim studijama, kod žena se javljaju čak 10 puta više nego kod muškaraca.

Pretpostavka je da tome doprinosi pogrešna obuća, kako ona koja je previše uska, tako i visoke potpetice. Ona moda od koje ste se verovatno oprostili zbog čukljeva, najverovatnje vas je do njih i dovela!

Čukljevi na peti

Čukljevi na peti su napravilnost koja se javlja na zadnjem delu stopala, gde je locirana Ahilova tetiva. Ovakav deformitet stopala poznat je kao Haglundov deformitet. Ovakav oblik čukljeva javlja se uglavnom kod osoba koje nose tesnu obuću. Tada se javlja stalan pritisak na pozadinu pete. Pored ispupčenja, simptomi čukljeva na petama uključuju i otečenost, bol u predelu ahilove tetive, crvenilo i upaljeno tkivo.

Čukljevi na malom prstu

Čukljevi na malom prstu nastaju kada ovaj prst pod uticajem okolnosti krene da se povija prema unutrašnjim prstima, dok u isto vreme njegov koren ispada iz ležišta i deformiše se.

Da li znojenje nogu ima veze sa čukljevima?

Znojenje nogu je problem stopala podjednako neprijatan kao i čukljevi. Pa ipak, jedno sa drugim nisu povezani, osim ako ne uzmemo u obzir da će vas bolni čukljevi na nogama dobro preznojiti.

Čukljevi dovode do deformiteta prstiju i njihovog preklapanja pa se dešava da palac ide preko prsta koji je do njega (ili obrnuto). Ako vam se noge znoje, prostor gde se ovi prsti preklapaju idealno je mesto za zadržavanje vlage ali i razvoj gljivica na nogama.

Razlog više da ih se rešite!

Da li su čukljevi i kurje oko povezani?

Itekako mogu biti. No da objasnimo prvo šta je kurje oko.

To je zadebljanje kože koje se javlja uglavnom na stopalima, obično na mestima gde ima najviše trenja. Drugim rečima, najviše se javlja na bočnim stranama, gde se mogu javiti i čukljevi, na peti ili na tabanima.

Za razliku od čukljeva koji su unutrašnja promena, kurje oko javlja se spolja. Ovakva izraslina može da boli i da bude jako neprijatna. Čukljevi kao deformitet stopala mogu da doprinesu da na pojedinim mestima stopalo trpi veće trenje o cipelu, a time se stvaraju i uslovi za nastanak kurjeg oka.

Čukljevi simptomi

Znaci i simptomi čukljeva su očigledni.

– koščata izraslina ili kvrga obično u podnožju palca na stopalu (ali može biti i na peti ili na u korenu malog prsta)
– krivljenje vrha prsta ka unutra
– oticanje, crvenilo i osetljivost oko čuklja
– ograničena pokretljivost stopala
– bol u petama, ukoliko se radi o čukljevima na petama.
– bol u stopalu sa unutrašnje strane, tamo gde čukljevi udaraju o obuću
– bol u palcu noge koji je najistureniji prst na stopalu, pa zato i najčešće pogođen ovim problemom.

Posledice nelečenja čukljeva – deformiteti stopala

Pored toga što čine da stopala izgledaju deformisano i kvrgavo, toliko da vas je sramota da nosite otvorene cipele, sandale ili se ne daj Bože izujete bosi, čukljevi imaju onu tamniju stranu.

U suštini, istina je sledeća:

Ako ih ne lečite – imaćete ih zauvek i neče proći sami od sebe.
S obzirom da ispravljanje čukljeva nije nemoguće, imajte ovo na umu.
Moguće komplikacije čukljeva koje se mogu javiti su:

Burzitis: Ovo je bolno stanje koje se javlja kada se burza (mala kesica ispunjena tečnošću koja smanjuje trenje između zglobova i tetiva) upali pa zglobovi postanu dodatno bolniji. U težim slučajevima može doći i do njenog uništenja, pa zglobovi ostanu bez zaštite od trenja, a to je tek bolno stanje.
Čekić prsti: Pored čuklja koji uključuje metarzofalangealni zglob, usled zanemarivanja može da dođe i do deformacije srednjeg zgloba na prstima stopala. Tada se prsti savijaju na dole u tom zglobu. Obično je ovo posledica nošenja nedaekvatne obuće i viskih potpetica. Pored toga što nije lepo, ovakvo stanje može da bude i bolno.
Metatarzalgija – Bol u donjem delu stopala, koji se javlja zato jer su čukljevi promenili smer opterećenja na stopalima.

Nimalo prijatno, zar ne?!A kako do ovoga ne bi došlo, vreme ja da učinite nešto za sebe.Postoje načini kako izlečiti čukljeve i zato dobro obratite pažnju na metode koje imate na raspolaganju.

Vežbe za čukljeve

Pored proteza, uložaka i fiksatora, od koristi za lečenje čukljeva itekako mogu biti i vežbe. U nekim situacijima možete vežbati, a da niko i ne zna da to radite. Dakle, nema izgovora i nije teško!
Evo koje su vežbe za čukljeve najbolje

Rastezanje prstiju – ovo je jednostavna vežba za čukljeve koju uvek možete raditi. Skupite prste pa ih maksimano raširite i usmerite naviše od poda.
Pritiskanje prstiju – pritisnite prste i stopala na zid, džite 10 sekundi pa opustite. Ponovite 10 puta.
Rastezanje nožnog palca – koristeći ruke nežno vraćajte prst na svoje mesto i držite tako 10 sekundi. Ponavljate 10-ak puta.
Rolanje lopte – nađite manju lopticu, veličine one za stoni tenis ili golf, i kotrljajte je stopalima po podu.
Sakupljanje klikera – sakupljanje klikera nožnim prstima je još jedna odlična vežba za čukljeve koju možete isprobati, koja će održati fleksibilnost vaših prstiju.
Hodajte bosi kada god je to moguće.

Najbolje je da radite vežbe dva puta dnevno, ujutru i uveče. Ako ste strpljivi, dosledni i uporni, vežbe mogu biti vaš način kako izlečiti čukljeve.

Čukljevi na nogama prirodno lečenje

Lečenje čukljeva prirodnim putem moguće je takođe onda kada se problem nije razvio u najproblematičniji stadijum. Ove metode više su predviđene za smanjenje bolova i upala, a za promenu ugla prsta i potpuno uklanjanje čukljeva ipak će vam biti korisnija neka od gore navedenih pomagala. Kombinujte ih sa ovim prirodnim metodama lečenja čukljeva:

Led

Led ili hladne obloge mogu da pomognu da smanjite otečenost i bolove u stopalima i da donesu momentalno olakšanje. Nemojte držati hladne obloge duže od 15 minuta jer mogu da izazovu iritaciju kože.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje cenjeno je za zglobove jer ima antiupalna svojstva. Ono neće da doprinese lečenju čukljeva, baš kao ni led, ali može da donese olakšanje.

Vezivanje čukljeva

Ovo je stara metoda, na osnovu koje su danas i dizajnirana hallux valgus pomagala. Svodi se na to da trakom obavijete stopalo, stegnete prste i vratite ih u normalan položaj.
Ovo može delovati lako, ali treba jako da se stegne, a da se pritom ne poremeti cirkulacija. Zato je bolje okrenuti se nekoj gotovoj metodi, separatoru ili longeti.

Mast od gaveza za čukljeve

Mast od gaveza je odlična mast za sve one koji imaju bilo kakve probleme sa bolovima u kostima i zglobovima, pa i za čukljeve. Mast od gaveza možete nabaviti u svakoj bolje snabdevenoj apoteci i drogeriji,a možete je i sami napraviti.

Recept za mast od gaveza:

Potrebna vam je svinjska mast, koren gaveza i listovi gaveza. 500 g svinjske masti operite u 9 voda. Istopite na laganoj vatri pa u to dodajte 50g sitno narendanog korena gaveza i 25 g lišća gaveza (sve prethodno oprano i očišćeno). Ostavite preko noći da gavez ispusti u mast aktivne sastojke, a onda ujutru opet malo podgrejete i procedite. Sipajte u posude i to je to!

Kako se kombinuju čukljevi i gavez?

Mast od gaveza nanosite jednostavno na bolne čukljeve. Veoma brzo donosi olakšanje i smanjuje bolove.

Hallux valgus preventiva

Da se čukljevi na nogama ne bi stvorili, kao i da se ne bi vratili ako ste ih se jednom rešili, potrebne su neke mere preventive.

Pažljivo birajte obuću. Ne terajte modu po svaku cenu. Obuća za čukljeve treba da ima široku i stabilnu petu i nikako špicast vrh. Takođe, ne sme ni da vam bude tesna ni baš sasvim knap. Treba da postoji prostor između vašeg najvećeg prsta na nozi i ivice cipele. Vaše cipele ne smeju da stežu ili pritiskaju na bilo koji način vaše stopalo.

Održavajte normalnu telesnu težinu kako pritisak težine na stopala ne bi stvarao deformitet stopala.

Hallux valgus terapija – operacija čukljeva

Ukoliko gore navedeni tretmani ne daju baš nikakav rezultat, a vaši čukljevi su bolni i otečeni i otežavaju vam svakodnevni život, onda je operacija jedan od načina kako izlečiti čukljeve. Međutim, ovo je varijanta koja se preporučuje samo u krajnjem slučaju.(novi.ba)

Odgovori