DA LI IMATE POVIŠENE MASNOĆE U KRVI? Simptomi se pojavljuju na stopalima POGLEDAJTE ODMAH I SAZNAJTE

Zdravlje

DA LI IMATE POVIŠENE MASNOĆE U KRVI? Simptomi se pojavljuju na stopalima POGLEDAJTE ODMAH I SAZNAJTE

Visok holesterol je jedan od glavnih uzroka kardiovaskularnih bolesti. Višak ove supstance u krvi takođe može uticati na pojavu srčanog udara. A kako znate da imate visok holesterol?

Pored testova krvi, postoji još jedan pokazatelj visokih vrijednosti ovih masti, a vide se na stopalima. Sa hiperholesterolemijom, ispod kože se mogu formirati masne naslage, zvane ksantomi. Mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali najčešće se javljaju na stopalima.

Ove “izbočine” ispod kože obično su meke, svrbe, a ponekad čak i bolne, a njihova veličina se kreće od vrlo malih, do prečnika preko 7 cm. Međutim, u većini slučajeva visoki nivo holesterola nije praćen ovim uočljivim znacima upozorenja.

Ljekari ističu da pravilna ishrana može pomoći u smanjenju lošeg holesterola. “Smanjenje unosa zasićenih masti i njihova zamjena nezasićenim mastima odličan je način za smanjenje nivoa holesterola”, objašnjavaju stručnjaci iz Heart UK -a.

Zasićene masti su masti koje se nalaze u maslacu, masti, masnom mesu i siru. I kako stručnjaci primjećuju, riba je dobar izvor zdravih nezasićenih masti, posebno omega-3 masnih kiselina. (novi.ba)

Odgovori