NE HVATAJTE SE ODMAH ZA LIJEK! OVA PRIRODNA SREDSTVA OTKLANJAJU GLAVOBOLJU: Bol prestaje za nekoliko minuta

Zdravlje

NE HVATAJTE SE ODMAH ZA LIJEK! OVA PRIRODNA SREDSTVA OTKLANJAJU GLAVOBOLJU: Bol prestaje za nekoliko minuta

Glavobolju mogu da izazovu jednostavne stvari koje je lako otkloniti – premalo sna ili vode, previše alkoholnih pića ili obična napetost, ali i nejasni uzroci kao kod migrene kod koje ponekad znamo “okidač” ali ne i suštinski osnov.

U svakom slučaju, bolje je prvo pokušati sa prirodnim lijekovima, pa se preporučuju kratka šetnja, duboko disanje na svježem vazduhu, kratka masaža ili smjena toplih i hladnih obloga na bolnom mjestu.

Vrlo dobro djeluju i eterična ulja, s tim što je potrebno da neko vrijeme eksperimentišete i ustanovite koje kod vas najbolje djeluje. Preporučuju se eukaliptus, nana ili lavanda a budite pažljivi i kod izbora proizvođača jer je važno da eterično ulje bude zaista kvalitetno.

Činjenica je da su baš takva veoma skupa, ali se upotrebljavaju vrlo štedljivo. Nikada nemojte stavljati ulje direktno na kožu, jer može da dovede do iritacije već ga možete dodati u neko drugo, bazno ulje za masažu ili malu količinu sipati u vodu.

Za oblogu od eteričnih ulja, sipajte samo 5 kapi u 1 decilitar tople vode, pa skvasite maramicu i stavite je na čelo. Odmorite se tako petnaestak minuta, u zamračenoj prostoriji, podignutih nogu tako da vam budu nešto više od visine glave. Možete i da stavite i sve moderniju masku preko očiju, kako biste se potpuno opustili.

I samo udisanje isparenja eteričnih ulja može da pomogne, a pa ako niste u prilici da legnete – na poslu ili u prevozu – dovoljno je da otvorite bočicu i kratko inhalirate blagotvorne mirise.(novi.ba)

Odgovori