BOJLER NAJOPASNIJI AKO IMATE OVAKVU KADU: Profesor objasnio kad prijeti strujni udar i smrt

Zanimljivosti

BOJLER NAJOPASNIJI AKO IMATE OVAKVU KADU: Profesor objasnio kad prijeti strujni udar i smrt

Električne instalacije u kući predstavljaju izvor potencijalnih velikih opasnosti, naročito ako su dotrajale ili u startu tehnički loše izvedene. Tako, na primjer, bojler u kupatilu može da izazove smrt.

Pored rizika od požara, ukućanima prijeti i strujni udar, a veoma su rizične sve vrste produžnih kablova ili punjača. Upravo o ovim pitanjima govorio je u emisiji Jutro TV Prva profesor elektrotehničke škole “Nikola Tesla” Andrej Čoha. Povod za razgovor bila je nedavna tragedija kada je policajka Maja M. izgubila život zbog strujnog udara, rudareći kriptovalutu na računaru koji je opteretio produžni kabl.

Profesor Čoha je skrenuo pažnju na obaveznu mjeru predostrožnosti u kupatilu, a to je isključivanje bojlera prije kupanja.

“Potrebno je samo da se malo ogoli vrh grijača od dotrajalosti pa da žica u njemu i struja dođu u kontakt sa vodom”, upozorava profesor. Voda provodi struju do tijela osobe koja se kupa, a ako je kada metalna, što je često slučaj, ishod je tragičan. Zato je neophodno da se obavezno uređaj isključi. (novi.ba)

Odgovori