POGLEDAJTE NA SEKUNDU SVOJE ŠAKE: Ako primetite OVU POJAVU na NOKTIMA, potražite POMOĆ

Zdravlje

POGLEDAJTE NA SEKUNDU SVOJE ŠAKE: Ako primetite OVU POJAVU na NOKTIMA, potražite POMOĆ

Nekad to nije samo estetski problem

Nokti obično odražavaju ukupno stanje našeg zdravlja.

Promene na njima, poput gubitka boje ili stanjivanje mogu da budu signal bolesti jetre, bubrega, pluća, ali i da znače anemiju i dijabetes, objašnjavaju naučnici s američkog Instituta za dermatologiju.

Obratite pažnju, ako primetite neki od ovih znakova, vreme je da posetite lekara, piše “Medical Daily”.

Beli nokti ukazuju na probleme s jetrom

Zdravi nokti trebalo bi da budud ružičasti, što znači da su opskrbljeni krvlju i kiseonikom, a promene na noktima mogu ukazivati na veće probleme sa zdravljem i prehranom. Izrazito beli nokti mogu ukazivati na anemiju, bolesti jetre i probleme sa srcem.

Lomljivi nokti ukazuju na probleme sa štitnom žlezdom

Nokti koji brzo pucaju i lako su lome otkrivaju probleme sa štitnom žlezdom. Ova žlezda kontroliše metabolizam, rast i energiju što znači da se čak i najmanje nepravilnosti u radu vide na noktima i kosi.

Savijeni nokti ukazuju na probleme s plućima

Okrugli nokti savijeni prema dolje ukazuju na probleme s plućima, probavom i jetre, ali i na bolesti srca. No, ponekad je takav oblik noktiju nasledan i nema veze s bolestima.

Udubljeni nokti posledica su manjka gvožđa

Nokti bi trebalo da budu blago ispupčeni, ali ako su udubljeni poput kašike, to može ukazivati na nedostatak gvožđa. Ako je deo nokta udubljen, a deo ispupčen, takav oblik može biti posledica problema s plućima i bronhijama.

Bele pruge otkrivaju probleme s bubrezima

Bele pruge na noktima ukazuju na probleme s bubrezima i jetrom, a mogu biti i posledica nedostatka proteina u ishrani. Veruje se da ih uzrokuju poremećaj u dotoku krvi i kiseonika koji se javljaju kao posledica navedenih bolesti.

Žutilo noktiju uzrokuje gljivična infekcija

Žuti nokti najčešće su posledica gljivične infekcije i ako se ne leči na vrijeme može uzrokovati zadebljanje na noktima. U retkim slučajevima mogu biti znak problema sa štitnjačom, bolesti pluća, dijabetesa i psorijaze.

Plavi nokti ukazuju na probleme s plućima

Plavičasti nokti posledica su lošeg dotoka kiseonika, što znači da ukazuju na probleme s disajnim putevima. Mogu biti znak emfizema, ali i problema sa srcem.(srbijadanas.com)

Odgovori